Σχετικά με εμάς

Η εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας των Νέων Δημοσιογράφων, μιας ομάδας που αποτελείται από έφηβους και νέους μετανάστες, πρόσφυγες και Έλληνες. Η εφημερίδα είναι πολύγλωσση και περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, φαρσί, ούρντου. Η έντυπη έκδοσή της διανέμεται κάθε δύο μήνες δωρεάν, ως ένθετο, με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκε η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων που ζούσαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. Έτσι, 15 έφηβες Αφγανές και μία νεαρή Ελληνίδα αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιες δημοσιογράφοι και να αποτελέσουν τις φωνές του προσφυγικού πληθυσμού. Από τότε, η ομάδα αναπτύχθηκε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται διαρκώς από πλήθος νέων μελών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων και γλωσσών. Τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, η ομάδα εγκαινίασε την ιστοσελίδα των «Αποδημητικών Πουλιών».

Βασικός στόχος της έκδοσης της εφημερίδας, όπως και της δημιουργίας των εκπομπών του διαδικτυακού ραδιοφώνου «Πικραλίδα», είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των έφηβων και νέων προσφύγων και η καταπολέμηση της ξενοφοβίας. Τα κείμενα της εφημερίδας καθώς και οι διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές παράγονται αποκλειστικά από εφήβους και νέους, πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες.

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» συμπεριλήφθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη καλή πρακτική και παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης μεταξύ συνομηλίκων σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εντός αυτού του πλαισίου, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα EFIVOS, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο την αναβάθμιση του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι», εστιάζοντας στην επέκταση της καλής πρακτικής σε ολόκληρη την Ε.Ε. και συμβάλλοντας περαιτέρω στην απόκτηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων από νέα άτομα. 

Συγκεκριμένα, το EFIVOS είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA3 που προωθεί αξίες ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ των νέων ατόμων, αυξάνοντας την αντίληψή τους και ενισχύοντας τις γνωστικές τους δεξιότητες πάνω στον ψηφιακό εγγραμματισμό. Έξι χώρες της Ε.Ε (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Σουηδία, Ισπανία) συμμετέχουν στο έργο. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να βοηθήσει νέα άτομα να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στην κοινωνία με σκοπό να υψώσουν τις φωνές τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Το όραμα του προγράμματος είναι να παρακολουθήσει τα νέα άτομα να επιτυγχάνουν και να αλλάζουν τη ζωή τους, να έχουν αυτοπεποίθηση, να γίνουν πιο ικανά, πιο κριτικά και πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που θα συναντήσουν στο μέλλον. 

Η έκδοση της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» και η παραγωγή των εκπομπών του διαδικτυακού ραδιοφώνου «Πικραλίδα» πραγματοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, του Open Society Foundations και της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο παρελθόν το πρόγραμμα έχει υποστηριχθεί επίσης από την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, τη Unicef, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τη Save the Children και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Με το πρόγραμμα αυτό το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στοχεύει στο να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να ασκήσουν βασικά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.

Ως μέρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Αποδημητικά Πoυλιά ακολουθούν την πολιτική Προστασίας από Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση (PSEA) και δεσμεύονται να προστατεύουν κάθε παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την αναφορά οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς από το προσωπικό, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.