Η Βία πίσω από την Νίκη 

Η Βία πίσω από την Νίκη 

Στις μέρες μας κυριαρχεί το φαινόμενο της βίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ένα από αυτά είναι η Βία στον αθλητισμό. Όμως ποιες είναι οι αξίες του αθλητισμού και γιατί πρέπει να τις διατηρήσουμε; 

Η βία στον αθλητισμό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους αθλητές όσο και τους θεατές. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μία δραστηριότητα που προάγει την υγεία, την σωματική και ψυχική ευεξία, τον αθλητικό συναγωνισμό και την αλληλεγγύη και το σημαντικότερο, τη διασκέδαση μεταξύ των αθλητών, των θεατών ή ακόμα και των αντιπάλων. 

Όμως, όταν η βία εισβάλλει στον αθλητισμό, όλες αυτές οι αξίες διατρέχουν κίνδυνο με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται. Οι επεισοδιακές συμπεριφορές, οι άσκοποι τσακωμοί και οι σωματικές επιθέσεις μεταξύ αθλητών και θεατών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ηθική του αθλητισμού. 

Πολλά από τα περιστατικά βίας στον αθλητισμό οφείλονται σε έλλειψη διαπαιδαγώγησης – συμπεριφοράς, έλλειψη αντίληψης των συνεπειών και την μεγάλη υπερβολή την νίκης. Είναι σημαντικό να διατηρούνται ο έλεγχος και η ψυχραιμία κατά τη διάρκεια του αγώνα και να αντιμετωπίζονται οι αντίπαλοι με σεβασμό. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις την εκτίμησή σου προς τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου. 

Τέλος, η εκπαίδευση και η αυστηρή επιβολή κανόνων και διατάξεων από τις αθλητικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της βίας στον αθλητισμό. Ένα σοβαρό θέμα που έχει παρατηρηθεί είναι η σχέση μεταξύ των προπονητών και των αθλητών. Οι προπονητές  πρέπει να ενδιαφέρονται για την σωματική και ψυχική υγεία του αθλητή, χωρίς να τον πιέζουν και να τον ωθούν σε άσχημες συμπεριφορές. 

Συμπεραίνοντας, ο όρος “βία” γενικά είναι ένας όρος που κάθε ένας από εμάς θέλει να τον αποτρέψει (αποφύγει). Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον αθλητισμό ως ένα θετικό και υγιές μέρος της κοινωνίας μας, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη βία με αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός θα παραμείνει ένας υγιής και ενδιαφέρον τρόπος έκφρασης της σωματικής και ψυχικής μας διάθεσης. 

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι για έναν αγώνα χρειάζονται 2 μεριές. Με την συμπεριφορά μας δείχνουμε ότι σεβόμαστε και τιμάμε τον άλλον άνθρωπο, αλλιώς το παιχνίδι δεν θα έχει ενδιαφέρον άμα το παίζεις μόνος σου. 

Σχολιάστε