Κράτα τις βόμβες σου μακριά από εμένα και το σχολείο μου

Ο διαρκής αγώνας για εξουσία και επιρροή μεταξύ διαφορετικών χωρών στον κόσμο απειλεί τη ζωή των αμάχων και ειδικά των παιδιών. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων και ότι δεν πρέπει να βλάπτονται.

Στους Α’ και Β’ Παγκόσμιους Πολέμους σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες, οι οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Αυτός ο τρομακτικός αριθμός δεν ήταν παρά ένα κίνητρο για να ληφθούν πραγματικά, πρακτικά μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη αυτών των γεγονότων, ειδικά σε άοπλους πολίτες.

Τι σημαίνει όμως η προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια των πολέμων;

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κανένα παιδί κάτω των 15 ετών δεν μπορεί να πάει στο στρατό ή να συμμετάσχει σε πόλεμο. Αυτό είναι σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αριθ. 1612, που ψηφίστηκε στις 26 Ιουλίου του 2005. Οι παραβιάσεις στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά κατά τη διάρκεια πολέμων ορίζονται ως εξής:

1– Δολοφονία και ακρωτηριασμό παιδιών

2– Πρόσληψη παιδιών

3– Στρατολόγηση από ένοπλες δυνάμεις και ένοπλες ομάδες

4– Επίθεση σε εκπαιδευτικά και υγειονομικά ιδρύματα όπως σχολεία και νοσοκομεία

5– Σεξουαλική βία, η οποία αντιπροσωπεύεται από βιασμό και άλλες παρόμοιες πράξεις

6– Απαγωγή παιδιών

7– Αποτροπή κάθε επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας από το να φτάσει στα παιδιά και τις οικογένειές τους

Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερες από 200.000 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2005-2020 και η UNICEF πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια των πολέμων και η μη εμπλοκή τους και η παροχή διεθνούς προστασίας που εγγυάται τα δικαιώματα και την ελευθερία τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτό το θέμα μια για πάντα.

Τα παιδιά δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό που συμβαίνει και μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα στρατιωτικών συγκρούσεων και γι’ αυτό πρέπει να εγγυηθούμε το πιο θεμελιώδες δικαίωμά τους, που είναι το δικαίωμα στη ζωή.

Τα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και το πολυτιμότερο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο είναι ο άνθρωπος. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζουν και κανένα κόμμα, κράτος ή ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να το αφαιρέσει από κανέναν.

Σχολιάστε