Κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 ένα σκάφος με 18 επιβάτες έφτασε στην Αγριλιά Κρατήγου της Λέσβου. Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 2μ.μ. ένα σκάφος με 32 επιβάτες έφτασε στην ακτή. Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ένα σκάφος με 35 επιβάτες, την  Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου τέσσερα σκάφη με συνολικά 85 επιβάτες, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου ένα σκάφος με 40 επιβάτες και την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ένα σκάφος με 23 επιβάτες.

Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, παρακολουθώ στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τις ειδήσεις σχετικά με την επαναπροώθηση σκαφών με πρόσφυγες από την ελληνική ακτοφυλακή. Αυτό που μου φαίνεται περίεργο είναι ότι κάθε φορά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αρνούνται αυτή την τραγωδία και δηλώνουν πως «έχουμε πέσει θύματα εκστρατείας παραπληροφόρησης». Τονίζουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και πάλι αναρωτιέμαι. Πού ακριβώς έχει τηρηθεί αυτή η «ανθρώπινη αξιοπρέπεια»; «Ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημαίνει ότι ένα σκάφος φτάνει στις 28 Νοεμβρίου και ώρα 10μ.μ στην Αγριλιά Κρατήγου με 18 επιβάτες και την επόμενη μέρα, όταν η αστυνομία τους εντοπίζει, αφού τους κατάσχει τα κινητά τηλέφωνα και την περιουσία τους και μετά από λεκτικές προσβολές και σωματικά βασανιστήρια (σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατών του σκάφους) τους βάζει ξανά στο σκάφος και τους επιστρέφει στην Τουρκία;

«Ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημαίνει ένα σκάφος του οποίου η αντλία καυσίμων αποσυνδέεται από την ελληνική ακτοφυλακή; «Ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημαίνει επικοινωνία με την ακτοφυλακή για διάσωση και εκείνη να σε αγνοεί και να αρνείται τη διάσωση; Ή στην περίπτωση εντοπισμού, σημαίνει επαναπροώθηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν οι άνθρωποι;

Καθημερινά φτάνουν πρόσφυγες στις ελληνικές ακτές και μετά προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στο δάσος. Θέλω να πω, πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία περηφανεύεστε;

Πρόσφυγες σημαίνει και παιδιά, οπότε πού είναι τα δικαιώματα του παιδιού που γιορτάσατε πριν από λίγες μέρες; Πρόσφυγες σημαίνει και γυναίκες, οπότε πού είναι τα δικαιώματα της γυναίκας που αφιερώσατε μια μέρα για αυτήν; Οι επιβάτες αυτών των σκαφών είναι άνθρωποι. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμα και ζώα να ήταν οι επιβάτες αυτοί, και πάλι ξέρω ότι στην Ευρώπη θα είχαν κάποια δικαιώματα.

Η Ελλάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όταν οι πρόσφυγες φτάνουν στα νησιά, περιμένουν το φως της ημέρας και στη συνέχεια προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους ντόπιους, ώστε οι δυνάμεις διάσωσης να σπεύσουν να βοηθήσουν και να εμποδίσουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Όμως αυτό είναι καταστροφικό, γιατί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού σε αυτές τις μετακινήσεις είναι μεγάλη και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τη ζωή των ντόπιων. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά την άφιξη τους.

Επίσης αναρωτιέμαι, οι υπάλληλοι της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εργάζονται αυτή την περίοδο ή βρίσκονται σε απομόνωση, βγάζοντας ανακοινώσεις  από τα σπίτια τους; Θα διερευνηθούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στις ελληνικές ακτές; Γίνεται να δούμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί;

Η απαξίωση της ζωής των ανθρώπων που αναγκαστικά έφυγαν και εγκατέλειψαν την πατρίδα τους είναι δυνατόν να γίνεται επιχείρημα για να τους επαναπροωθήσουν, πετώντας τους κυριολεκτικά στην ταραγμένη θάλασσα; Και όλα αυτά σε μια χώρα που είναι η γενέτειρα του πολιτισμού, της ιστορίας και των μεγάλων φιλοσόφων! Δηλαδή χαρακτηριστικά για τα οποία οι Έλληνες νιώθουν περήφανοι. Σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει για μότο τα ίσα δικαιώματα για όλους.

Μαχντιά Χοσσαϊνί

Young Journalists

Σχολιάστε