Ποιος θα νοιαστεί για το Αφγανιστάν;

Το Αφγανιστάν έχει πληγωθεί, καεί και καταστραφεί, αλλά κανένας δεν έχει αναρωτηθεί γιατί. Μια χώρα όπου τα παιδιά ξυπνούν ακούγοντας εκρήξεις από βόμβες, φωνές. Μια χώρα όπου 12χρονα κορίτσια παρενοχλούνται σεξουαλικά από τους Ταλιμπάν, μία τρομοκρατική οργάνωση. Μια χώρα που την πούλησε ο ίδιος της ο πρόεδρος, Ασράφ Γκανί Αχμαντζάι. Μια χώρα όπου άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έβλεπαν την αδικία, αλλα δεν νοίαστηκαν ποτέ. Η χώρα όπου μητέρες είδαν τα μικρά τους αγόρια να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους, εκεί που τα παιδιά εγκαταλείπονται στο δρόμο. Όπου ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί μέσα στο 2021. Αλλά ποιοι είναι οι Ταλιμπάν και ποιές χώρες τους υποστηρίζουν;

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν διεξάγεται εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Από το 1996 μέχρι το 2001 οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει τη χώρα, μετά από πολλά χρόνια πολέμου. Όσο είχαν στην εξουσία, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα συγγενή τους, δεν είχαν δικαίωμα να διαλέξουν το σύντροφο με τον οποίο θέλουν να περάσουν τη ζωή τους, δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς όλα τα σχολεία θηλέων έκλεισαν, δεν είχαν δικαιώμα να εργαστούν και βασικά τις μεταχειρίζονταν σαν σκλάβες.

Το 2002, ο αμερικανικός στράτος εισέβαλε στη χώρα. Το Αφγανιστάν απέκτησε ξανά προεδευομένη δημοκρατία και οι Ταλιμπάν απωθήθηκαν, αλλά όχι για πολύ. Τώρα το ερώτημα είναι, γιατί οι ΗΠΑ, που πολεμούσαν εναντίον των Ταλιμπάν για 20 χρόνια, από το 2002 μέχρι το 2021, δεν κέρδισαν; Ή το πραγματικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι, έχασαν ή μήπως δεν ήθελαν ποτέ να κερδίσουν; Θα μπορούσε αυτό να είναι η απάντηση; Σύμφωνα με μια γεωλογική έρευνα που διεξήχθη από τις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν διαθέτει απόθεμα αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου, αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισεκατομμυρίου. Πρόκειται για 1,4 εκατ. τόνους ορυκτών όπως χαλκός, χρυσός, σίδηρος, φυσικό αέριο κ.λπ. Συνεπώς, μπορεί να μην είχαν ποτέ σκοπό τον πόλεμο, αλλά κάτι άλλο. Ίσως οι ΗΠΑ πήραν ό,τι χρειάζονταν και τώρα δεν έχουν όρεξη να πολεμήσουν! Οι ΗΠΑ, με την τεράστια στρατιωτική δύναμη και τον σωστό εξοπλισμό δεν μπορούν να ηττηθούν από τους Ταλιμπάν που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και διαθέτουν απλά όπλα και μηχανάκια!

Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν φαίνεται να είναι μεγάλος φαν των Ταλιμπάν. Η αφγανική κοινότητα δημιούργησε το hashtag #SANCTIONPAKISTAN στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα μάθει πού βρίσκεται το πρόβλημα. Αλλά ο κόσμος δεν νοιάζεται. Όπως φαίνεται σε ένα βίντεο, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, περιέγραψε τους Ταλιμπάν σαν κανονικούς πολίτες! Και δεν είναι μόνο αυτό! Πιστεύει ακόμα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι οκ! Το Πακιστάν έχει υπάρξει καταφύγιο για αυτή την τρομοκρατική οργάνωση εδώ και χρόνια. Ακόμη και ο Μουλάς – Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, ο αρχηγός των Ταλιμπάν βρισκόταν σε πακιστανική φυλακή και λέγεται ότι είχε πακιστανικό διαβατήριο. Ο Αφγανικός στρατός λέει ότι ο πόλεμος των Ταλιμπάν δεν είναι για το Ισλάμ, αλλά για το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το AlJazeera, περισσότεροι από 84,000 πολεμιστές της αντίστασης σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 33,000 από αυτούς βρέθηκαν νεκροί στο Πακιστάν. Αν το Πακιστάν δεν τους παρέχει καταφύγιο, τότε τι κάνουν εκεί;

Μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες, έχοντας ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον πόλεμο και έχοντας αλλάξει 4 προέδρους, οι ΗΠΑ άφησαν το Αφγανιστάν εκεί που βρισκόταν 20 χρόνια πριν. Από τις 15 Αυγούστου 2021, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία.

Πρόσφατα ο ISIS έβαλε μία βόμβα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πολλές όμορφες ψυχές χάθηκαν. Ειλικρινά, δεν ξέρω πως να το συνοψίσω, αλλά το παιχνίδι που παίζουν οι Ταλιμπάν, ο ISIS και οι ΗΠΑ, θα βλάψει μόνο τους καημένους ανθρώπους που ξέμειναν εκεί μόνοι.

Νεντά Γιακούμπι

Σχολιάστε