Συρία: Μια ζωή με φόβο και ανασφάλεια

Κραυγές, ληστείες, αίμα, σκοτωμοί, εκρήξεις, θάνατος και τελικά εκτοπισμός. Όλα αυτά έχουν μείνει στο μυαλό μου. Εν ολίγοις, αυτή είναι η ιστορία μου, ως πρόσφυγα από τη Συρία.

Η τραγωδία της Συρίας ξεκίνησε το 2011 και μαίνεται ακόμη. Το ερώτημα είναι “γιατί” συμβαίνουν όλα αυτά. Ιδού η απάντηση από τη δική μου οπτική. Η διαμάχη μεταξύ των Σύρων ξέσπασε κυρίως λόγω του ρατσισμού. Για παράδειγμα οι Tζιχαντιστές θεωρούν τους Χριστιανούς άπιστους, συνεπώς όλοι οι χριστιανοί πρέπει να εξοντωθούν. Αν κατάγεσαι από άλλη πόλη ή είσαι Κούρδος, δεν είσαι ευπρόσδεκτος στην Συρία. Επιπλέον, ξένες χώρες εποφθαλμιούν τον οικονομικό πλούτο της Συρίας και την ξεχωριστή γεωγραφική της θέση, γεγονότα που συμβάλουν στην παρούσα αναταραχή. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση στη Συρία που επηρέασε σοβαρά τη ζωή μου.

Όταν ζούσα στη Συρία οι άνθρωποι ένιωθαν τόσο ανασφαλείς και αναλώσιμοι που αγκάλιαζαν και φιλούσαν τα παιδιά τους κάθε μέρα πριν τα στείλουν σχολείο. Φοβόντουσαν ότι δεν θα τα δουν ξανά. Ζούσαμε μέσα στο φόβο. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του εθνικού στρατού και των Tζιχαντιστών, αν ήθελα να διασχίσω έναν δρόμο, έπρεπε να περπατώ κάτω από τα μπαλκόνια για να προστατευτώ από σφαίρες και πυραύλους. Πολλοί άνθρωποι δεν άφηναν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο ή στο κολλέγιο από φόβο. Επίσης, πολλές οικογένειες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τα δίδακτρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μερικά παιδιά κατέληξαν να πιάνουν δουλειά για να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Το μέλλον έμοιαζε αβέβαιο και δεν υπήρχε ελπίδα μέσα μου. Στη Συρία, ακόμα κι αν έπαιρνα πτυχίο, δεν θα μπορούσα να βρω δουλειά, έτσι δεν θα είχε νόημα να επενδύσω με χρήματα στην εκπαίδευσή μου. Συνεπώς, η μόνη επιλογή για μένα και όλα τα αγόρια της Συρίας θα ήταν να στρατευτώ, ακόμη και παρά τη θέλησή μου και να πολεμήσω τους εχθρούς.

Στη Συρία δεν είχα πρόσβαση σε απλά πράγματα, όπως ηλεκτρικό ρεύμα ή internet, γιατί οι περιοχές που τροφοδοτούσαν την πόλη μου ήταν στα χέρια των Τζιχαντιστών. Κάποιοι αγόραζαν γεννήτριες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά δεν είχαν όλοι αυτή την οικονομική δυνατότητα. Εκείνη την περίοδο ήταν δύσκολο να βρεις πετρέλαιο κι έτσι κατέληγα να διαβάζω με το φως των κεριών.

Πολλά πολιτικά κόμματα της Συρίας έχουν διαστρεβλώσει την ιδεολογία του Ισλάμ εφαρμόζοντας τους κανόνες του Κορανίου με το δικό τους τρόπο. Επιδιώκουν να εδραιώσουν ένα διαφορετικό καθεστώς και έτσι δικαιολογούν τις απαίσιες ενέργειές τους, επικαλούμενα το Κοράνι.

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε όλοι να είμαστε ενωμένοι για ένα κοινό σκοπό. Παρόλα αυτά, το μίσος και η αλαζονεία κάποιων ανθρώπων παρακωλύουν τη νίκη της χώρας μας. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο ρατσισμός ήταν ο βασικός λόγος αυτής της εθνικής καταστροφής. Η θρησκεία, η εθνικότητα, η καταγωγή, το χρώμα του δέρματος μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα. Αυτό που είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να είμαστε άνθρωποι, με την πραγματική σημασία της λέξης. Αν σταθούμε όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τις επόμενες γενιές.

Ανουάρ Γκουμπάρι

Σχολιάστε