The artist Alexey Shahov

“Μάθε να πετάς ξανά όταν πέφτεις κάτω!”: Μια συνέντευξη με τον Αλεξέι Σάχοφ

Την Τέχνη τη συναντά κανείς σε διαφορετικά είδη, σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Η Τέχνη συνδέει ανθρώπους που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ ή δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Όταν βλέπεις ένα ωραίο έργο τέχνης, συνδέεσαι με τις αισθήσεις σου, το σώμα και το μυαλό σου. Η Ιστορία της Τέχνης είναι τόσο σπουδαία, που θα μπορούσες να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο για έναν πίνακα ζωγραφικής.

Ως πολύ εκλεκτικό άτομο, ποτέ δεν θαύμαζα κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή είδος τέχνης μέχρι πριν μερικούς μήνες που είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης που μου τράβηξε την προσοχή. Βρήκα ότι ο καλλιτέχνης είναι ο Αλεξέι Σάχοφ, που γεννήθηκε στο Κιργιστάν και μετανάστευσε στην Τσεχία πριν από 20 χρόνια. Αποφάσισα να τον γνωρίσω και να συζητήσω μαζί του την επιλογή του να γίνει καλλιτέχνης.

Artwork by Alexey Shahov

Πότε αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτή την πορεία, ως καλλιτέχνης;

Πάντα λάτρευα να ζωγραφίζω και δημιουργώ πράγματα με τα χέρια μου. Ξεκίνησα όταν ήμουν παιδί. Ήθελα να σπουδάσω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έδωσα εξετάσεις δύο φορές, αλλά απέτυχα. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι το πορτφόλιό μου δεν ήταν αρκετά επαγγελματικό και σοβαρό.

Έτσι προσπάθησα να βρω το δικό μου στιλ. Τα τελευταία πέντε χρόνια άρχισε να φαίνεται πιο ξεχωριστό. Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησα να δουλεύω στο Photoshop. Μου αρέσει η κλασική τέχνη με ακριλικά χρώματα σε καμβά και έχω κάνει μερικά τέτοια έργα. Όμως τα ψηφιακά εργαλεία με έκαναν να καταλάβω ότι μπορώ να ξεκινήσω από μια ιδέα και να την πάω πραγματικά πολύ μακριά. Δημιουργώ έργα στο Photoshop χρησιμοποιώντας πολύ απλά εργαλεία. Είναι όλα δικές μου ιδέες.

Είναι αυτή η βασική σου δουλειά;

Όχι. Δουλεύω σε ένα εργαστήριο που φτιάχνει γύψινα διακοσμητικά οροφής. Τα δικά μου έργα είναι η “δεύτερη δουλειά” μου. Αυτό θα ήθελα να κάνω ως βασική δουλειά, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα εξελίσσεται. Το νιώθω σαν μια χιονοστιβάδα που όλο μεγαλώνει. Πιστεύω και ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορώ να κάνω ακριβώς αυτό που θέλω.

Πώς αλληλεπιδρά η σύγχρονη τεχνολογία με την δουλειά σου;

Λέγεται post-internet (μετά το ίντερνετ) τέχνη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς η εικόνα εξακολουθεί να είναι ψηφιακή, αλλά όχι εντελώς. Μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικές συνθέσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Προσωπικά μου αρέσει η γλυπτική. Ίσως να το εντοπίζει κανείς αυτό στα έργα μου, μοιάζουν λίγο με γλυπτά. Τα κάνω να μοιάζουν 3D, αλλά πιο πολλά από αυτά είναι περισσότερο σαν γλυπτά.

Το λατρεύω όταν οι καλλιτέχνες μένουν νέοι στο μυαλό ανεξάρτητα από την ηλικία τους!

Αλεξέι, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καλλιτέχνες γίνονται καλλιτέχνες επειδή είναι συνεχώς θλιμμένοι. Τι πιστεύεις εσύ;

Νομίζω αυτό ξεκίνησε με τους ιμπρεσιονιστές. Έζησαν κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου της Ιστορίας, με μεγάλες αλλαγές. Ξέφυγαν από την κλασική τέχνη και τους ακαδημαϊκούς κανόνες και έτσι ήταν “στην απ’ έξω”. Δεν είχαν επιτυχία ή χρήματα. Και δεν είναι εύκολο να είσαι “στην απ’ έξω”, καθώς οι μάζες δεν σε θέλουν. Ίσως κάπως έτσι να γεννήθηκε αυτή η άποψη.

Αν είχες την ευκαιρία να δουλέψεις με έναν καλλιτέχνη από το παρελθόν ποιος θα ήταν;

Ο Πικάσο και ο Νταβίντσι. Βέβαια τελευταία ανακάλυψα τον Κιθ Χέρινγκ, συνεπώς θα επέλεγα και αυτόν. Διάβασα το βιβλίο του, “Journals of Keith Haring”, που ουσιαστικά είναι το ημερολόγιο που κρατούσε για πολύ καιρό. Ήταν τόσο ανοιχτόμυαλός! Γιόρταζε πραγματικά τη ζωή, ενώ παράλληλα δούλευε σκληρά. Πέθανε μόλις στα 32 του. Ξέρεις, πολλοί άνθρωποι σε τόσο νεαρή ηλικία τείνουν να σκέφτονται συντηρητικά. Αλλά το λατρεύω όταν οι καλλιτέχνες μένουν νέοι στο μυαλό ανεξάρτητα από την ηλικία τους! Ο Χέρινγκ ήταν σαν ένα 14χρονο παιδί. Και παρόλο που είχε δύσκολη ζωή παρέμεινε καλός και ποτέ δεν έγινε αλαζόνας.

Γιατί οι νέες γενιές προτιμούν τη σύγχρονη τέχνη περισσότερο από την κλασική;

Κάθε γενιά θέλει κάτι καινούριο, σωστά; Νομίζω πάντα έτσι ήταν. Οι νέες γενιές συνήθως δεν ακούν τις μεγαλύτερες, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Υπάρχουν νέες πληροφορίες, νέες τεχνολογίες. Όλα είναι καινούργια!

Artwork by Alexey Shahov

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου έμπνευση;

Να είσαι σε διαρκή κίνηση και η έμπνευση θα σε βρει. Η έμπνευση είναι παντού! Όταν μένεις στάσιμος δεν τη βρίσκεις ποτέ. Αν θες να βρεις έμπνευση πρέπει να κινείσαι συνέχεια.

Έχεις κάποια συμβουλή για τους νέους καλλιτέχνες;

Μείνετε πάντα διψασμένοι για κάτι νέο! Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρετε ακόμη τι θέλετε. Μη χάνετε χρόνο! Προσπαθήστε να μάθετε να πετάτε ξανά όταν πέφτετε. Να είστε καλοί φίλοι με τον εαυτό σας! Αν είσαι φίλος με τον εαυτό σου, τα πάντα είναι πιθανά!

Ένα έργο τέχνης μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά παραμερίζοντας τις διαφορές τους, να συζητήσουν και μοιραστούν. Τα λόγια του Αλεξέι Σάχοφ με έκαναν να ενδιαφερθώ ακόμα περισσότερο για την τέχνη του και αποφάσισα να τον επισκεφτώ στο στούντιό του στην Τσεχία σύντομα!

Μορτεζά Ραχιμί