Photo by Hesamodin Sheikhi

Μπορεί μια μπάλα να αλλάξει τον κόσμο;

Σε όλο τον κόσμο όταν αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα από πετυχημένους, έμπειρους και δημοφιλείς ποδοσφαιριστές. Γιατί όμως δεν θυμόμαστε την Άντα Χέγκερμπεργκ από τη Νορβηγία, που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα (Ballon d’Or) ή την καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο, τη Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα, από τη Βραζιλία; Εκτός από τους άντρες ακόμα και εμείς, οι γυναίκες, δεν ξέρουμε τα ονόματά τους, ενώ κάποιες θεωρούμε το ποδόσφαιρο αντρικό άθλημα.

Στις 26 Ιουνίου η δημοσιογραφική μας ομάδα συνάντησε μία γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα που λέγεται “Hestia FC”. Το ραντεβού μας ήταν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου – ένα μέρος που όλοι έχουμε στο μυαλό μας σαν χώρο προπόνησης αντρικών ομάδων. Η κ. Κατερίνα Σάλτα, μάνατζερ, αλλά και ιδρύτρια της ομάδας, μάς καλωσόρισε. Σκοπός της ήταν να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα από γυναίκες πρόσφυγες και ήταν καταπληκτική ιδέα.

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η παρουσία κάποιων γυναικών από το Αφγανιστάν. Το πρώτο πράγμα που θυμήθηκα μετά τη συνάντησή μας ήταν η είδηση για τον Πρόεδρο της Αφγανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, μια είδηση που ανέδειξε την ανασφάλεια που επικρατεί στις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες του Αφγανιστάν. Η είδηση είχε ως εξής: Στο γραφείο του Προέδρου της Αφγανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας γυναίκες παρενοχλούνταν σεξουαλικά. Μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης, ο Πρόεδρος της Αφγανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποκλείστηκε για πάντα από την FIFA. Τώρα, σε μια άλλη χώρα, βλέπω πολλές Αφγανές να προπονούνται ελεύθερα, με ασφάλεια.

Η κ. Κατερίνα Σάλτα μας μίλησε για την τετραετή εμπειρία που είχε στο παρελθόν με πρόσφυγες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια δούλεψε με παιδικές και αντρικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Συμμετείχε σε οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες μέσα σε camps, τόσο επαγγελματικά, όσο και εθελοντικά. Εκεί συνειδητοποίησε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να τους αλλάξει τη ζωή, δίνοντάς τους μοναδικές ευκαιρίες, σε μια περίοδο που οι γυναίκες δεν έχουν τέτοιες ευκαιρίες – όχι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά όλες. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα για γυναίκες, θέλοντας να προωθήσει την ισότιμη πρόσβαση στον αθλητισμό. Περιγράφει το ποδόσφαιρο σαν μέσο ενδυνάμωσης και θεωρεί ότι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της ομάδας είναι η παρουσία ενός νεαρού άντρα. Είναι ο Νταβούτ Ιμπραΐμι, που συνεργάζεται με την ομάδα ως μεταφραστής και βοηθός. Μας είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βοηθά κορίτσια τα οποία στις χώρες τους δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλήματα.

Συναντήσαμε επίσης την προπονήτρια της “Hestia FC”, την κ. Μαίρη Γαβαλά, μια χαμογελαστή γυναίκα και σοβαρή προπονήτρια. Τη ρωτήσαμε γιατί επέλεξε να προπονεί μια ομάδα προσφύγων και μας είπε: «Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Είναι μια πρόκληση για μένα το να προπονώ αυτή την ομάδα». Κατά τη γνώμη της, το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τον κόσμο, γιατί «παίζοντας ποδόσφαιρο χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουμε».

Η Σακιμπά Σαΐντι, μία από τις παίκτριες, θεωρεί ότι η συμμετοχή σε αθλήματα άλλαξε πολύ τη ζωή της. Νιώθει έντονα θετική ενέργεια όταν είναι μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας. Η Σογρά από το Ιράν έμαθε για την ομάδα από μία Ελληνίδα φίλη της. Πιστεύει ότι για να αλλάξει ο κόσμος χρειάζονται δυνατοί και επίμονοι χαρακτήρες όπως η κ. Κατερίνα Σάλτα, ενώ εξηγεί ότι τα μέλη της “Hestia FC” είναι γι αυτήν σαν οικογένεια. 

Ρωτήσαμε την κ. Σάλτα για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας και είπε: «Μέχρι τώρα είχαμε επιτυχίες. Συμμετείχαμε στα “Global Goals”, ένα ευρωπαϊκό τουρνουά γυναικείων ποδοσφαιρικών ομάδων, στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο κάποιες από τις παίκτριές μας δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Μία ομάδα εθελοντών και εγώ πήγαμε εκεί, για να εκπροσωπήσουμε τα κορίτσια που δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψουν και να μεταφέρουμε εκεί τη φωνή τους. Τελικά κερδίσαμε το κύπελλο! Το Σεπτέμβριο θα ταξιδέψουμε στη Νέα Υόρκη για τους τελικούς του παγκόσμιου τουρνουά. Οι άλλες ομάδες μας υποστήριζαν και είπαν ότι, αφού οι παίκτριές μας δεν μπορούν να ταξιδέψουν, θα έρθουν εκείνες στην Αθήνα για να παίξουν μαζί τους».

Ακούγοντας τα λόγια της, αλλά και των παικτών και της προπονήτριας, συνειδητοποίησα πώς μια μπάλα μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο. Και φυσικά, αυτή είναι μια θετική αλλαγή!

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή να μπείτε στην ομάδα, μπορείτε να βρείτε την Hestia FC στο Facebook.

Photo by Hesamodin Sheikhi

Μαχντιά Χοσσαϊνί

Young Journalists

Σχολιάστε