Σαμπάνα: Η 23χρονη Αφγανή που πολεμά τα στερεότυπα

Το να δουλεύει μια Αφγανή δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, όσο ήταν στο παρελθόν, μιας και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Το να δουλεύει μια Αφγανή σε ένα ανδρικό κομμωτήριο, όμως, είναι κάτι που αποτελεί ακόμα ταμπού για την πλειοψηφία των Αφγανών και χρειάζεται μεγάλο κουράγιο για να κάνεις κάτι τέτοιο.

Όλα δείχνουν όμως, ότι η Σαμπάνα έχει το κουράγιο για να δουλέψει σε ένα τέτοιο ανδρικό κομμωτήριο. Είναι 23 χρονών, κατάγεται από το Αφγανιστάν, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ιράν. Από μικρή της άρεσε να ασχολείται με τα μαλλιά και το μέικ απ και όταν έγινε 15 άρχισε να δουλεύει σε ένα σαλόνι ομορφιάς στο Ιράν. 

«Το να δουλεύεις σε ένα κομμωτήριο στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό απ’ ότι στο Ιράν, γιατί εδώ τα κομμωτήρια είναι και για άνδρες και για γυναίκες», μας λέει. Δεν είχε δουλέψει ποτέ με άνδρες στο παρελθόν και στην αρχή ήταν πολύ διστακτική. 

Έχει να αντιμετωπίσει πολλούς πελάτες καθημερινά. Δυστυχώς όμως, το να εξυπηρετεί Αφγανούς πελάτες δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Αρκετοί δεν την αφήνουν να τους κουρέψει ή να τους ξυρίσει, ενώ κάποιοι άλλοι την κοιτούν σαν να είναι εξωγήινη ή ακόμα χειρότερα την κοροϊδεύουν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στον Αφγανό συνάδελφό της, δεν αρέσει που δουλεύουν μαζί. Κάθε φορά που κάποιος πελάτης της συμπεριφέρεται ευγενικά, εκείνος θυμώνει και αρχίζει να της φωνάζει για το παραμικρό λάθος που μπορεί να κάνει.

Θα είχε σταματήσει εδώ και καιρό αυτή την δουλειά, αλλά ευτυχώς έχει μια οικογένεια που την στηρίζει και της δίνει κουράγιο, κάθε φορά που εκείνη αισθάνεται ότι θέλει να τα παρατήσει. Η μητέρα της Σαμπάνα, λέει ότι θέλει η κόρη της να είναι τολμηρή και να μάθει πως να στηρίζεται στα πόδια της, χωρίς να περιμένει βοήθεια από κανέναν.

Η Σαμπάνα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, ενώ και η μητέρα της αντιμετωπίζει τον σαρκασμό των άλλων κατοίκων της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού, όπου και μένουν, για το επάγγελμα της κόρης της. Δεν αποθαρρύνεται ποτέ όμως και ούτε αφήνει την Σαμπάνα να χάσει το κουράγιο της. Ακόμα και με όλα αυτά τα προβλήματα, η Σαμπάνα είναι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη από το επάγγελμά της και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος #12 των “Αποδημητικών Πουλιών”, που κυκλοφόρησε με την Εφημερίδα των Συντακτών στις 2 Μαρτίου 2019.

Αλισμπά Ραχιμί