Τα Αποδημητικά Πουλιά στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες

Τα Αποδημητικά πουλιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος μας Fridoon Joinda μοιράζεται την εμπειρία του σε αυτό το εμπνευσμένο φόρουμ.

Του Φραϊντούν Τζόιντα

Στις 21 Οκτωβρίου, είχα το προνόμιο να εκπροσωπήσω το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης και να συμμετάσχω στις συζητήσεις με θέμα «Η ένταξη των νέων: κλειδί για την επιτυχή ένταξη των μεταναστών».

Ονομάζομαι Fridoon Joinda  κατάγομαι από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, είμαι βραβευμένος σκηνοθέτης και πτυχιούχος επικοινωνίας σε γνωστό ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, έφυγα από την πατρίδα μου στις αρχές του 2016 και κατέληξα στο camp της Μόριας τον Αύγουστο εκείνου του έτους. Το ταξίδι μου από τότε μόλις εμβάθυνε τη δέσμευσή μου στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αίσθηση ευθύνης μου να λέω την αλήθεια όπως τη βλέπω. Μεταμορφώνω τα συναισθήματά μου σε επιθυμία να κινηματογραφήσω ιστορίες των πιο ευάλωτων, κάνοντας ντοκιμαντέρ για να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Ζούμε σε μια έντονη εποχή, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις και θέλω να ακουστεί η φωνή μου, κάτι που προσπαθώ να κάνω μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά.

Επί του παρόντος, είμαι μέλος του Migratory Birds, κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία και μια σημαντική ευθύνη να εκπροσωπήσω την εφημερίδα στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Συνοικία των Βρυξελλών. Το EMF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης) παρέχει ένα φόρουμ για την κοινωνία των πολιτών για να μοιραστεί τις απόψεις της, να δικτυωθεί με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να συζητήσει θέματα και στόχους.

Όταν με κάλεσαν για πρώτη φορά και με ενημέρωσαν για την εκδήλωση και ότι έπρεπε να εκπροσωπήσω το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να συμμετάσχω στη συζήτηση και να μιλήσω για τη «στάση του κοινού απέναντι στους μετανάστες», ήμουν ενθουσιασμένος. Ωστόσο, παρόλο που είχα προηγούμενη εμπειρία μιλώντας μπροστά σε κοινό, δυσκολεύτηκα να περιορίσω τις σκέψεις μου όταν άρχισα να προετοιμάζω την ομιλία μου. Δεν θα μπορούσα να δώσω προτεραιότητα στις ανησυχίες και τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω ποιες ιστορίες να μοιραστώ και ποιες διακρίσεις να επισημάνω. Σκεφτόμουν να μιλήσω για τα ψυχολογικά θέματα των ανθρώπων, την αγωνία, το άγχος και την αβεβαιότητα; Ή να μιλήσουμε για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στα camps; Nα μιλήσω για την απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία ασύλου που μπορεί να διαρκέσει μήνες και χρόνια; Ή να μιλήσω για την έλλειψη εκπαιδευτικών σχεδίων, στέγασης, ευκαιρίες σταδιοδρομίας και πολλά άλλα…

Ευτυχώς, την ημέρα της εκδήλωσης και άλλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν. επέστησαν την προσοχή στην κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και στην πραγματικότητα του τι συμβαίνει στο πεδίο σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά μου, τόνισα την αξία των δημοκρατικών συστημάτων, της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι ασυνήθιστα σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Επίσης, μοιράστηκα την προσωπική μου εμπειρία από τη ζωή στο camp της Μόριας και ανέφερα άλλα προσφυγικά camp στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να ενσωματωθούν και πρέπει να παλέψουν για να επιβιώσουν.

Τόνισα την αξία της ευαισθητοποίησης του κοινού για ανθρωπιστικά ζητήματα, γι’ αυτό και επέστησα την προσοχή στην εφημερίδα Migratory Birds και την σημασία της να δώσει στους νέους Έλληνες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μια φωνή για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με το κοινό. Επιπλέον, τόνισα τη σημασία της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης για τους εκτοπισμένους και ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει σε αυτό. Δυστυχώς, η ακαδημαϊκή εκπαίδευση για τους πρόσφυγες είναι σπάνια στην Ελλάδα. Είμαι από τους λίγους που έχω πρόσβαση στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και για αυτό νιώθω προνομιούχος.

Η εκδήλωση διήρκεσε δύο ημέρες, και υπήρξαν πολλές θετικές ανταλλαγές, που φέρνουν ελπίδα. Ωστόσο, η γραφειοκρατία και η εφαρμογή αυτών των σημείων που διατυπώθηκαν στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

*Άρθρο 13 : Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.

Αποδημητικά Πουλιά

Σχολιάστε