THE WALK: ένα φεστιβάλ ελπίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά

Η μικρή Αμάλ, μια νεαρή προσφυγόπουλα από τη Συρία, ξεκινάει το ταξίδι της με προορισμό αυτό που φαντάζει αδύνατο, μια καινούργια ζωή με πιο ευνοϊκές συνθήκες. Πώς άραγε να μοιάζει αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι;

Εδώ έρχεται να απαντήσει το THE WALK, ένα διεθνές πολιτισμικό κινούμενο φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi, το οποίο ακολουθεί το ταξίδι της Αμάλ, μιας κούκλας-μαριονέτας ύψους 3,5 μέτρων, της οποίας η κατασκευή προέρχεται από την γαλλική θεατρική ομάδα Good Chance, σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης Handspring Puppet Company. Το φεστιβάλ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και την περιπέτεια και τις ανάγκες εκατομμυρίων εκτοπισμένων ασυνόδευτων παιδιών.

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, πολιτισμικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεργάζονται και υποστηρίζουν το ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων της Αμάλ από τη Συρία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συμβολίζει το ταξίδι εκτοπισμένων παιδιών όλου του κόσμου που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, σε κάθε μέρος που θα φτάνει η Αμάλ θα λαμβάνουν χώρα διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις. Έτσι, μέσω της δύναμης της τέχνης, η οποία δεν συναντά σύνορα και συνδέει τους ανθρώπους, το THE WALK θέλει να περάσει το μήνυμα: “Μην μας ξεχνάτε!”.

Επιπλέον, σχολεία σε διαφορετικά μέρη με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών – συνεργατών του THE WALK, έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν δραστηριότητες. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η ιστορία, η γεωγραφία.

Το THE WALK στην Ελλάδα

Η μικρή Αμάλ διασχίζει τα σύνορα της Ευρώπης και φτάνει στην Χίο στις 9 Αυγούστου, όπου και θα την υποδεχτεί μια μουσική ομάδα, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει δημόσια προβολή ταινιών μικρού μήκους που έχουν δημιουργηθεί από παιδιά πρόσφυγες που ζουν στη Χίο.

Στη συνέχεια, η Αμάλ περνά από τα Ιωάννινα, την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και την 1η Σεπτεμβρίου φτάνει στην Αττική. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, στα σημεία όπου η Αμάλ θα κάνει στάσεις, θα λάβουν χώρα μουσικές παραδοσιακές παραστάσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή των ντόπιων και των προσφυγικών κοινοτήτων.

Έπειτα, στο διάστημα 1-5 Σεπτεμβρίου η Αμάλ θα βρίσκεται στην Ελευσίνα, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα ονομάζεται “Η Πόλη και ο Λαβύρινθός της”, μία συνεργασία του καλλιτεχνικού δικτύου Κινητήρας, της UNIMA Hellas και του Δήμου Αθηνών. Στις 2 Σεπτεμβρίου άνθρωποι από όλη την πόλη θα δημιουργήσουν μια πομπή, ακολουθώντας το νήμα της Αμάλ με κατεύθυνση την Τεχνόπολη, ώστε να βοηθήσουν την Αμάλ να αντιμετωπίσει το γνωστό μυθικό πλάσμα Μινώταυρο.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του THE WALK για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή σε αυτές: www.walkwithamal.org

Photo by Bevan Roos
Photo by Nick Wall
Photo by Bevan Roos
Photo by Joag van Rooyen
Photo by Nick Wall

Μαλένα Κατσιάμπουλα