Γιατί οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους;

Όπως είχε αναφέρει σε ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Παλιννοστούντων Αφγανών, Νουρ Ραχμάν Αχλακί, ο Αφγανικός πληθυσμός που έχει μετακινηθεί από τη χώρα είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια, τα 2,5 από τα οποία διαμένουν νόμιμα, και τα υπόλοιπα παράνομα, σε γειτονικές ή περισσότερο απομακρυσμένες χώρες. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν φυσιολογικά και ειρηνικά, μια προσπάθεια που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ως εκ τούτου, οι Αφγανοί μετανάστες είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα λόγω του πολέμου και άλλων αιτιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν πραγματοποιεί ενέργειες ώστε οι μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα. Όμως, για να επιστρέψει ένας Αφγανός, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: πρώτον να έχει αποδεδειγμένο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματική κατάρτιση, δεύτερον να έχει προδιαγραφές επαγγελματικής αποκατάστασης, χώρο εργασίας και χώρο κατοικίας και τρίτον το άτομο να μην απειλεί και υπονομεύει τη σταθερότητα της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες του πιο θανάσιμου πολέμου, με θύματα τους συμμαθητές μας, τους συμφοιτητές μας και όχι μόνο. Είναι αδύνατον να επιστρέψουμε σε τέτοιες συνθήκες, γι’ αυτό ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν ενέργειες και να προσφέρουν βοήθεια. Φυσικά, η Ευρώπη αποτελεί την πρώτη επιλογή κάθε μετανάστη μετά την πατρίδα του.

Αν αποφασιστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να απελάσουν Αφγανούς μετανάστες και πρόσφυγες, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει βίαια. Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε μάρτυρες βίαιων πράξεων εξαιτίας ενός πολέμου για λόγους εθνικότητας, πολιτικής, θρησκείας, φυλής και φανατισμού των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού κράτους.

Παιδιά, νέοι και πολυαγαπημένοι γονείς της κοινότητάς μας έχουν περάσει πάρα πολλές δυσκολίες για να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό. Δεν είναι δυνατόν να χάνει κανείς τα πάντα υπό τέτοιες συνθήκες και να τα ξαναβρίσκει όπως ήταν πριν. Διότι έχουμε περάσει τόσα πολλά και δεν έχουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιες δυσκολίες ξανά. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσουν χωρίς δισταγμό να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σήμερα οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στις ακόλουθες χώρες: Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία, Ινδονησία και Ελλάδα. Είμαι ένας από αυτούς και εγώ ο ίδιος. Και εξαιτίας της κατάστασης που περιέγραψα είναι αδύνατον να επιστρέψω στο Αφγανιστάν.

Τζαν Μοχάμεντ Μοχάμεντι