Το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα όλων!

Στην εποχή μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία έχει ο δημοσιογράφος. Δημοσιογράφος είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Γνωρίζει τα γεγονότα που συμβαίνουν σε μια κοινωνία και διερευνά την αλήθεια. Το να είσαι δημοσιογράφος σημαίνει ότι ενημερώνεις τους πολίτες και για αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο, ενώ καμιά φορά η ενημέρωση μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”, δυστυχώς μέσα στο 2020 σκοτώθηκαν 50 δημοσιογράφοι. Μάλιστα, τα δύο τρίτα από τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν στις λεγόμενες “ειρηνικές” χώρες. Στο τέλος του 2020 συνολικά 387 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονταν φυλακισμένοι για λόγους που σχετίζονται με τη δουλειά τους.

Ο θάνατος αυτών των 50 δημοσιογράφων σημαίνει το θάνατο της ελευθερίας του Τύπου, ακόμα και σε χώρες που θεωρητικά την αναγνωρίζουν, την έντονη αίσθηση ανασφάλειας στο επάγγελμα, τη στοχευμένη φίμωση της πιο δυνατής φωνής και το χαμό 50 ζωντανών πηγών συγκέντρωσης πληροφοριών. Mια κοινωνία χωρίς δημοσιογράφους είναι μια κοινωνία χωρίς γλώσσα, μάτια και αυτιά.

Ο γενικός γραμματέας των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα”, Κριστόφ Ντελουάρ, δηλώνει ότι «κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι είναι τα θύματα των ρίσκων του επαγγέλματός τους, όμως δημοσιογράφοι στοχοποιούνται όταν ερευνούν ή καλύπτουν ευαίσθητα θέματα. Αυτό που δέχεται επίθεση είναι το δικαίωμα στην ενημέρωση, ένα δικαίωμα όλων». Το εύλογο ερώτημα εδώ είναι γιατί κάποιοι φοβούνται την ενημέρωση των πολιτών. Γιατί δεν πρέπει να μαθευτούν οι αλήθειες της κοινωνίας;

Ο δημοσιογράφος έχει τόση δύναμη που μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο και να ρωτήσει τα «γιατί» που απασχολούν το κοινό. Εμείς ως κοινωνία έχουμε πολλά ερωτήματα και ο δημοσιογράφος γίνεται η φωνή μας και θέτει αυτά τα ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές. Γιατί η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι δύσκολη; Γιατί δεν έχουμε αρκετές δουλειές; Γιατί δεν έχουμε ελευθερία έκφρασης; Γιατί αργεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου; Γιατί παρά το τσουχτερό κρύο στο Καρά Τεπέ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας; Γιατί οι δημοσιογράφοι δεν έχουν άδεια να μπουν στο Καρά Τεπέ; Ναι, το να είσαι δημοσιογράφος σημαίνει ότι είσαι η φωνή όλων των διαφορετικών στρωμάτων της κοινωνίας.

Όλα τα επαγγέλματα πρέπει να έχουν ασφάλεια. Γιατί κάθε χρόνο σκοτώνονται και φυλακίζονται δημοσιογράφοι σε διάφορα μέρη του κόσμου ή στερούνται το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους; Μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ερμηνευτεί σωστά η έννοια της ελευθερίας του Τύπου ή μάλλον σε κάποιες κοινωνίες είναι ακόμα ένα άγνωστο δικαίωμα;

Drawing by Brandy Keinelumba

Πολλές φορές έχουμε αμφισβητήσει τους δημοσιογράφους. Έχετε καθίσει καμιά φορά να τους ακούσετε; Ποιος θα απαντήσει στα ερωτήματά τους; Ποιος θα γίνει η φωνή των δημοσιογράφων; Έχω ακούσει κάποιους και ένας από αυτούς μου είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μου είπε ότι αν παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές που τους επιβάλλονται, σίγουρα θα χάσουν τη δουλειά τους. Σκεφτείτε λίγο. Πόσοι από εσάς θα ήσασταν έτοιμοι να χάσετε τη δουλειά σας, τη μοναδική πηγή εισοδήματός σας, για να αποκαλύψετε την αλήθεια; Είστε πρόθυμοι να χάσετε τη ζωή σας για την ενημέρωση της κοινωνίας;

Επίσης, γυναίκες δημοσιογράφοι γίνονται θύματα διακρίσεων, λόγω του φύλου τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τους “Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα” το ποσοστό των γυναικών δημοσιογράφων που κρατήθηκαν αυθαίρετα το 2020 αυξήθηκε κατά 35%.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που εργάζονται με πολύ χαμηλό μισθό μόνο και μόνο για να δουλεύουν σε ένα Μέσο Ενημέρωσης που προσπαθεί να εκφράσει την αλήθεια και λένε “όχι” στους υψηλούς μισθούς άλλων Μέσων που τους υπαγορεύουν αυτά που πρέπει να πουν;

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που προσπαθούν να πουν την αλήθεια και να δημοσιεύσουν τις ειδήσεις με ακρίβεια. Εμείς σεβόμαστε αυτούς που θεωρούν την ενημέρωση αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Εύχομαι να έρθει μια μέρα που κανείς δεν θα φυλακίζεται, ούτε θα χάνει τη ζωή του, επειδή είπε την αλήθεια!

Μαχντιά Χοσσαϊνί

Σχολιάστε