Drawing by Anwar Ghoubari

Γιατί τόσα παιδιά στερούνται ακόμα βασικά τους δικαιώματα;

Η παιδική ηλικία είναι μία περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που θα έπρεπε να συνδυάζεται με την αθωότητα, την αγάπη, την αλήθεια και την ηρεμία. Όλα αυτά βρίσκονται στα παιδιά από τη φύση τους. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν τη μελλοντική τους συμπεριφορά και όλη τους τη ζωή. Αν οι γονείς τους τα φροντίζουν και τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν, στο μέλλον θα γίνουν δυνατοί και να ανεξάρτητοι άνθρωποι.

Η παιδική ηλικία είναι ειρήνη, καθώς το παιδί δεν γνωρίζει την έννοια του μίσους. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να εκνευριστούν με μία συμπεριφορά των παιδιών τους, αλλά λίγο αργότερα μπορεί να τους δεις να τα αγκαλιάζουν και να παίζουν μαζί τους. Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι γονείς έχουν μιας μορφής δύναμη απέναντι στα παιδιά τους. Τα παιδιά θα μάθουν πολλά πράγματα μεγαλώνοντας στην κοινωνία, γι’αυτό η οικογένεια πρέπει να διασφαλίζει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Υπάρχουν πολλά δικαιώματα των παιδιών και κατά τη γνώμη μου τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Προστασία από τη βία: Η βία είναι παγκόσμιο πρόβλημα που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Όταν ένα παιδί βιώνει βία μεγαλώνοντας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ή να βλάψει τον εαυτό του. Κατά τη γνώμη μου, οι νόμοι είναι σημαντικοί και πρέπει να είναι αυστηροί για να προστατεύουν τα παιδιά.

Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και στην ξεκούραση: Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, γιατί τα βοηθά να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αλληλεπιδρώντας με άλλα παιδιά, αποκτούν την ικανότητα να διαχειρίζονται νέες καταστάσεις και να λύνουν προβλήματα. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές δραστηριότητες, για να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους.

Πρόσβαση στην εκπαίδευση και πρόληψη της παιδικής εργασίας: Η σημασία της εκπαίδευσης είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι βασική αρχή σε διεθνείς συμφωνίες. Η εκπαίδευση στα πρώτα της στάδια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι απαραίτητο.

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Επίσης ο νόμος πρέπει να υποχρεώνει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, η οποία τελειώνει όταν εκείνα αποφοιτήσουν από το λύκειο. Ανάμεσα στα εμπόδια που συναντούν τα παιδιά προσπαθώντας να εφαρμόσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, είναι παράγοντες οικονομικοί και ασφάλειας.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν χώρες όπου ο πόλεμος είναι η αιτία που σταματούν πολλές κοινωνικές παροχές (η Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες). Πολλά παιδιά φεύγουν από τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν και επιπλέον προβλήματα: Οι οργανώσεις που τα στηρίζουν δεν προσφέρουν πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης που να είναι κατάλληλες για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αυτών των παιδιών ή δεν παρέχουν ικανοποιητική οικονομική υποστήριξη. Το γεγονός αυτό τα αναγκάζει να αφήσουν ξανά το σχολείο και να αναζητήσουν εργασία, ώστε να τα βγάλουν πέρα.

Έχουν επιπλέον το δικαίωμα να ζουν μαζί με τις οικογένειές τους και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που στερούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Δεν υπάρχει κανείς να τους συμπαρασταθεί και να έχει την ευθύνη για τις ανάγκες τους και αυτό τους φοβίζει, τους αγχώνει και τους ανησυχεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιών που στερούνται αυτό το δικαίωμα, να είναι με την οικογένειά τους, είναι τα παιδιά που δεν μπορούν να συναντήσουν τους γονείς τους σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδικασίες αυτές εφαρμόζονται με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες φορές τα αιτήματα για οικογενειακή επανένωση απορρίπτονται. Αν τα μέλη της οικογένειάς τους επίσημα συναινούν να φροντίζουν και να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά, η ερώτηση είναι: Γιατί η Υπηρεσία Ασύλου απορρίπτει κάποια αιτήματα ανηλίκων, παρόλο που έχουν το δικαίωμα να ζουν με τις οικογένειές τους;

Αυτό αναρωτιέμαι καθώς γράφω αυτό το άρθρο…

Ανουάρ Γκουμπάρι

Σχολιάστε