Με θάρρος και υπομονή για ένα καλύτερο μέλλον

Παλεύοντας για έναν κόσμο χωρίς αδικία και στερεότυπα, οι Νέοι Δημοσιογράφοι ξεκινούν το ταξίδι του 12ου φύλλου των Αποδημητικών Πουλιών με την ιστορία της Αλία Αλ Αίσα, μιας έφηβης αθλήτριας του μπότσια από τη Συρία. «Να μην απομονωθούν, να βγουν έξω, να κάνουν φιλίες. Εγώ έκανα φιλίες μέσω του αθλήματος,» είναι το μήνυμα της ίδιας προς άτομα με αναπηρία.

«Συλλέγοντας Αναμνήσεις Μετανάστευσης και Ξεριζωμού». Τι είναι αυτό που χρειάζεται να έχει κάποιος για να αρχίσει να είναι δραστήριος ως πολίτης ενός νέου τόπου; «Γνώση για το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, καθαρές ιδέες για την κληρονομιά και την ιστορία, αλλά και για το τι είναι αυτό που τις διαχωρίζει,» επισημαίνει στα Αποδημητικά Πουλιά ο κύριος Νίκος Παπακώστας, ένας από τους διοργανωτές της έκθεσης ‘Outcast Europe’.

«Ταλαντούχοι Νέοι πίσω από την Αυλαία του Σαίξπηρ». Διαβάστε πως η θεατρική ομάδα του Εφηβικού Δικτύου ταξίδεψε μέχρι τη Γαλλία με τον Άμλετ και πως μπορεί το θέατρο να επηρεάσει τη νεολαία. «Το να παίζεις μπροστά στους φίλους σου έχει πλάκα, αλλά το να παίζεις μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό είναι δύσκολο,» λέει ο Αζάια Ομπάμογι, ο οποίος υποδύθηκε τον γιο του Βασιλιά Άμλετ στην παράσταση.

Ακόμη, καλωσορίζουμε νέα μέλη στην ομάδα μας και τα γνωρίζουμε μέσα από τις ιστορίες τους. «Ρισκάρουμε τις ζωές μας για να τις κάνουμε καλύτερες. Δεν χρειάζεται να μας λυπάστε. Ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε και να φτιάξουμε τις ζωές μας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις στιγμές που έχουμε περάσει,» γράφει η 17χρονη Ζεϊνάμπ Χαλιφά, η οποία τον τελευταίο χρόνο μένει μαζί με την οικογένεια της στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα.

Αυτά και άλλα πολλά στο 12ο φύλλο των Αποδημητικών Πουλιών. Καλή ανάγνωση!

Αποδημητικά Πουλιά