Όπως οι άνθρωποι, τα ζώα έχουν κι αυτά δικαιώματα!

Ο κόσμος μας εξελίσσεται ραγδαία και όλα αλλάζουν. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επιστημονικούς κλάδους όπως τα μαθηματικά και η φυσική, η ρομποτική και η τεχνολογία. Έχουμε επίσης σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις κοινωνικές επιστήμες, με τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παρόλο που έχουμε πιάσει ένα καλό επίπεδο σε αυτά τα αντικείμενα, είμαστε ακόμα πίσω ή ακόμα και φρικτοί σε κάποια άλλα θέματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ζώων.

Δυστυχώς δεν είμαστε και τόσο καλοί στο να υποστηρίζουμε ζώα και δεν έχουμε και πολλούς κανόνες για να τα σώσουμε. Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε παρέα με τους φίλους μας, μας αρέσει να παίζουμε, να τρέχουμε, να τρώμε, να απολαμβάνουμε τη ζωή και σε όλους μας αρέσει να ζούμε ειρηνικά. Και όλα αυτά είναι δικαιώματά μας, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι και τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Είναι μέρος αυτού του πλανήτη και μπορούν να ζουν εδώ.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες ζωολογικοί κήποι. Οι ιδιοκτήτες τους κρατούν πολλά ζώα μέσα σε κλουβιά, σε απαίσιες συνθήκες. Δεν έχουν κατάλληλο ή αρκετό φαγητό, κι έτσι πολλά ζώα υποφέρουν από την πείνα. Κάθε μέρα εκατοντάδες επισκέπτες πηγαίνουν να δουν αυτά τα αθώα ζώα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να τα ενοχλήσουν και κάποιοι μπορεί να τα γελοιοποιήσουν. Τα καημένα αυτά ζώα πρέπει να υπομείνουν πολύ στρες σε αυτά τα μέρη και πολλά από αυτά αρρωσταίνουν και χάνουν τη ζωή τους μετά από κάποιο διάστημα.

Επιπλέον, η βιομηχανία καλλυντικών και ειδών περιποίησης είναι από τις πιο θανατηφόρες για τα ζώα. Σε αυτή τη βιομηχανία, οι κατασκευαστές δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα. Τα προϊόντα αυτά είναι φτιαγμένα με χημικά και πολλά από αυτά είναι τοξικά. Έτσι, οι ουσίες αυτές επιδρούν στα ζώα και πολλά πεθαίνουν από τις παρενέργειες.

Επιπλέον, πολλά ζώα, όπως οι ελέφαντες και οι αλεπούδες σκοτώνονται για τη γούνα τους, τα οστά τους, τους χαυλιόδοντές τους και τα κέρατά τους. Σε μερικές χώρες εκτρέφουν αλεπούδες και κροκόδειλους και υπερτρέφουν αυτά τα ζώα. Τα κάνουν τόσο ευτραφή, ώστε να μπορούν να παράξουν περισσότερη γούνα και δέρμα. Η Φιλανδία για παράδειγμα, διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή γούνας αλεπούς στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια αλεπούδες εκτρέφονται σε περισσότερες από 800 φάρμες εκτροφής για γούνα και έπειτα σκοτώνονται για το παγκόσμιο εμπόριο γούνας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε μια δερμάτινη τσάντα ή ένα γούνινο παλτό, μπορείτε να σκεφτείτε ότι ένα ζώο πεθαίνει για αυτό.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που κάνουμε στα ζώα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μερικοί άνθρωποι που δεν αποδέχονται τα δικαιώματα των ζώων. Και θα έλεγα, φανταστείτε απλά τους εαυτούς σας στη θέση τους. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτή. Είμαστε το εξυπνότερο είδος στη Γη και έχουμε ευθύνη για τα άλλα είδη. Οφείλουμε να είμαστε πιο ευγενικοί και καλοί με τα ζώα. Να τα σεβόμαστε και να θυμόμαστε ότι οι ζωές τους αξίζουν όσο και οι δικές μας. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο κόσμο για εμάς, τις οικογένειές μας και τα ζώα.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος #23 των “Αποδημητικών Πουλιών”, που κυκλοφόρησε με την Εφημερίδα των Συντακτών στις 20 Νοεμβρίου 2021.

Μάχντι Τατζίκ

Σχολιάστε