Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος: Ένα εμπόδιο για την κλιματική αλλαγή

Η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ήπειρος μετά την Ασία, καθώς ο πληθυσμός της αγγίζει τα 1,39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό αντιστοιχεί στο 16,72% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Όμως η ήπειρος αυτή αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές προκλήσεις και μία από αυτές είναι η ερημοποίηση.

Ως ερημοποίηση ορίζεται η υποβάθμιση της ξηράς που οφείλεται σε μία σειρά κλιματικών κρίσεων και στην ξηρασία. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι απλώς η υποβάθμιση του εδάφους, αλλά και η μεγάλη ταχύτητα με την οποία αυτό συμβαίνει. Μία υποβάθμιση που στο παρελθόν συνέβαινε σε 30 χρόνια τώρα συμβαίνει μόλις σε ένα χρόνο. Η έρημος Σαχάρα επεκτείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, αλλά και λόγω των φυσικών κλιματικών μεταβολών. Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, η έρημος Σαχάρα μεγάλωσε κατά 10%.

Σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί το υποβαθμισμένο τοπίο της ηπείρου αυτής και να βελτιωθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στο Σαχέλ, το 2007 ξεκίνησε από την Αφρικανική Ένωση η πρωτοβουλία για το Μεγάλο Πράσινο Τείχος. Το πλάνο είναι να φυτευτεί ένα μεγάλο “πράσινο τείχος” από δέντρα, με πλάτος 10 μίλια και μήκος 4350 μίλια, από τη Σενεγάλη μέχρι το Τζιμπουτί. Θα δημιουργήσει έτσι ένα εμπόδιο στην επέκταση της κλιματικής αλλαγής κατά μήκος του Σαχέλ. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη ζωντανή κατασκευή στον κόσμο, σαν ένα νέο Θαύμα!

Το εκτιμώμενο κόστος για μία τόσο μεγάλη κατασκευή υπολογίζεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο ποσό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μικρή τιμή, αν σκεφτεί κανείς ότι θα αλλάξει τις ζωές εκατομμύριων Αφρικανών που έρχονται αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Όταν υλοποιηθεί, δεν θα σταματήσει απλώς την επέκταση της Σαχάρας, αλλά η ποσότητα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) που θα απορροφούν αυτά τα δέντρα θα είναι ένα επιπλέον όφελος.

Και πάλι, αυτό το έργο από μόνο του δεν μπορεί να σώσει αυτή την ήπειρο. Και υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές στον πλανήτη που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις. Εμείς, ως άνθρωποι, θα πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο το περιβάλλον, ώστε να ελέγξουμε την κλιματική αλλαγή.

Σχολιάστε