Photo by Morteza Rahimi

Ανταπόκριση από τη δομή του Σχιστού που είναι σε καραντίνα

Μήπως η ιδέα μιας καραντίνας δύο εβδομάδων σας αγχώνει; Σιγά, μην ανησυχείτε! Είναι μόνο για τους πρόσφυγες που μένουν σε δομές φιλοξενίας.

Σε πολλούς λείπουν ήδη οι φίλοι τους και η χαρά της επικοινωνίας. Και δεν ισχύει μόνο σε μια δομή. Πολλές δομές φιλοξενίας έχουν μπει σε καραντίνα στην περιοχή της Αττικής. Για μία ακόμη φορά οι πρόσφυγες πληρώνουν τα λάθη άλλων.

Ήταν το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου όταν η αστυνομία κλείδωσε τις πύλες της Δομής Φιλοξενίας του Σχιστού. Υπήρχε μία φήμη για ένα θετικό κρούσμα στη δομή, αλλά κανένας δεν το πήρε στα σοβαρά. Όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν μόνο για μια νύχτα, αλλά εγώ ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά! Μια από αυτές τις μέρες ξύπνησα με την ανατολή του ήλιου και βγήκα στα κλεφτά για ένα γρήγορο τρέξιμο. Συνηθως, όταν βρίσκομαι στη δομή για να επισκεφθώ τη μητέρα και τον μικρό αδερφό μου, δεν μου αρέσει να πηγαίνω για τρέξιμο. Όμως ήθελα πολύ να δω τη δομή το πρωί όταν οι περισσότεροι ακόμα κοιμούνταν. Μάλλον ήθελα να ξεγελάσω τον εαυτό μου ότι όλα ήταν φυσιολογικά. Λοιπόν δεν είναι είναι!

Όταν είδα ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων δίπλα στο γραφείο της διοίκησης της δομής να περιμένει τον διευθυντή να έρθει, καθώς και τους πρόσφυγες που περίμεναν να βγουν για να πάνε στις δουλειές τους και όσους δουλεύουν στη δομή να περιμένουν έξω από την πύλη για να μπουν μέσα, τότε ήταν που κατάλαβα ότι είμαστε επίσημα σε καραντίνα. 

Ένιωσα κενό, στο σώμα και στο μυαλό μου, δεν μπορούσα να κουνηθώ ή να πω τίποτα. Κάτι σαν κρίση πανικού. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι δεν ζω εδώ, πρέπει να βγω έξω! Μόνο που το έξω δεν είναι η απάντηση. Είναι ξεκάθαρο πια ότι πρέπει να μείνουμε μέσα. Δεν έχει σημασία αν είμαι υγιής ή όχι, πρέπει να το πάρω σοβαρά και μην θέσω άλλες ζωές σε κίνδυνο, να μην επιβαρύνω το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.

Το να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα και να αναζητήσεις θεωρίες συνομωσίας είναι ένα γρήγορο βήμα όταν περνάς όλη μέρα μόνος με τις σκέψεις σου. Δεν είναι όπως όταν όλη η χώρα ήταν σε lockdown, αυτή η εμπειρία ήταν διαφορετική. Τώρα μοιάζει με φυλακή. Οι πύλες είναι κλειδωμένες και η αστυνομία έχει περικυκλώσει τη δομή. Στο γενικό lockdown, επιτρεπόταν να πας στο σούπερ μάρκετ και σε άλλα μέρη, αλλά τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. 

Όλα ξεκίνησαν όταν μετέφεραν τους πρόσφυγες από την Πλατεία Βικτωρίας, όπου είχαν μείνει για μήνες, στο Σχιστό και σε άλλες δομές. Τους έκαναν τεστ για Covid-19 προτού τους μεταφέρουν; Ποιανού λάθος είναι αυτό; Ποιον πρέπει να κατηγορήσουμε; Τους πρόσφυγες ή την κυβέρνηση; Λίγες μόνο μέρες μετά τη μεταφορά τους εδώ, βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα. Νοιάζονται καθόλου για εμάς; Είμαστε κι εμείς άνθρωποι. Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι υποφέρουν, κάποιοι από αυτούς έχασαν ήδη τις δουλειές τους εξαιτίας του λάθους άλλων. Νοιάζονται για τους ντόπιους, αλλά τι γίνεται με όσους ζουν στις δομές και τους ξενώνες; 

Ευχαριστώ που είστε ανεύθυνοι!

Μορτεζά Ραχιμί