Sketch by Neda Y.

Κατάθλιψη: Πάντα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ

Άνοιξα τα μάτια μου και, ως συνήθως, ήμουν κουρασμένη. Δεν ήθελα να ξανακοιμηθώ, αλλά ούτε και να σηκωθώ. Είχα κουραστεί να είμαι στενοχωρημένη χωρίς λόγο. Έκρυβα την κατάθλιψή μου για πολύ καιρό, όμως κάποτε αποφάσισα ότι θα μιλήσω για αυτό! Ζήτησα βοήθεια και θεραπεύτηκα. Τώρα είμαι εντάξει και θέλω να πω σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ότι «ναι, μπορεί να έχεις κατάθλιψη, αλλά είναι οκ. Γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε προβλήματα και αυτό είναι οκ»!

Ουσιαστικά, κατάθλιψη είναι να ζεις σε ένα σώμα που παλεύει να επιβιώσει με ένα μυαλό που προσπαθεί για το αντίθετο. Χαρακτηρίζεται από λυπημένα συναισθήματα που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής και δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς νιώθει κάποιος, αλλά και με τον τρόπο που σκέφτεται ή συμπεριφέρεται, όπως μου εξήγησε η παιδοψυχίατρος Ειρήνη Κούβελου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης: Ο πρώτος τύπος είναι Αγχωτική δυσφορία. Άτομα που πάσχουν από Αγχωτική δυσφορία ανησυχούν πολύ για πράγματα που μπορεί να τους συμβούν ή μήπως χάσουν τον έλεγχο. Σε άλλο τύπο κατάθλιψης, οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν Μικτά Χαρακτηριστικά, έχοντας τόσο την κατάθλιψη όσο και τη μανία (περίοδος όπου τα άτομα έχουν υψηλή ενέργεια, μιλάνε πολύ και έχουν μεγάλη αυτοεκτίμηση). Μετά, υπάρχουν τα Μη Τυπικά Χαρακτηριστικά, όταν τα άτομα μπορούν να νιώθουν καλά μετά από ευχάριστα γεγονότα, αλλά μπορεί επίσης να νιώθουν περισσότερη πείνα, να έχουν ανάγκη να κοιμούνται πολύ και να είναι ευαίσθητοι στην απόρριψη. Υπάρχουν, επίσης, Ψυχωτικά Χαρακτηριστικά, όταν τα άτομα τείνουν να πιστεύουν πράγματα που δεν είναι αλήθεια ή βλέπουν και ακούν πράγματα που δεν υπάρχουν. Ο επόμενος τύπος είναι η Κατατονία. Τα άτομα που υποφέρουν από την Κατατονία δεν μπορούν να κινήσουν το σώμα τους κανονικά, μπορεί να μένουν πολύ ακίνητοι και να μην ανταποκρίνονται ή να κάνουν κινήσεις μη ελεγχόμενες. Η περιγεννητική κατάθλιψη επηρεάζει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αφού γεννήσουν. Τέλος, υπάρχουν τα Εποχικά Χαρακτηριστικά, όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν με τις αλλαγές των εποχών και ειδικά κατά τους πιο κρύους και πιο σκοτεινούς μήνες. Γι’ αυτό και ο Δεκέμβρης θεωρείται ότι είναι ο μήνας της μάχης κατά της κατάθλιψης.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να δείξουν ότι κάποιος πιθανώς υποφέρει από κατάθλιψη. Όπως είπε η κυρία Ειρήνη Κουβέλου, αυτά τα σημάδια κατάθλιψης γίνονται όλο και πιο βαθιά με τα χρόνια. Τα μικρά παιδιά μπορεί να αρνούνται να πάνε στο σχολείο ή να έχουν πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή άλλους πόνους. Οι έφηβοι συνήθως σταματάνε τις εξόδους και απομονώνονται. Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να μη θέλουν να φάνε (ή να τρώνε πολύ), δεν μπορούν να κοιμηθούν (ή να κοιμούνται πολύ), να μην δίνουν προσοχή στην εμφάνισή τους, μπορεί να χάνουν ή να παίρνουν βάρος απότομα. Μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη συγκέντρωση, στην απομνημόνευση λεπτομερειών και τη λήψη αποφάσεων. Μπορούν να νευριάζουν ή να νιώθουν ενοχές, λύπη, άγχος ή να αισθάνονται ένα κενό χωρίς λόγο. Κάποιες φορές αυτά τα άτομα ίσως να προχωρήσουν ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Τα πιο σοβαρά σημάδια συμπεριλαμβάνουν σκέψεις ή συζητήσεις γύρω από το θάνατο, την αυτοκτονία, τoν αυτοτραυματισμό ή τον τραυματισμό άλλων και την επιθετική συμπεριφορά ή αυθορμητισμό. Αν παρατηρήσετε ένα από αυτά τα σοβαρά σημάδια, πρέπει να δράσετε άμεσα!

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση, όχι μια ταυτότητα. Προσπάθησε να το λύσεις! Μη σκέφτεσαι ότι έχεις αποτύχει γιατί δεν ισχύει. Για να το ξεπεράσεις, πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό και να ζητήσεις βοήθεια. Υπάρχει πάντα φως στην άκρη του τούνελ. Βρες το!

Sketch by Neda Y.