Οι στόχοι στη ζωή μας

Μία από σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι όταν βάζει έναν στόχο. Για να πετύχει κάποιος στη ζωή του, χρειάζονται πολλά διαφορετικά πράγματα και ένα από αυτά είναι να βάζει στόχους.

Όταν κάποιος αρχίζει και σκέφτεται το μέλλον του και προχωρά προς αυτό για να φτιάξει την μοίρα του με ευτυχία και ευμάρεια, τότε αυτό είναι ένας στόχος. Το να μην έχεις έναν σκοπό στη ζωή μπορεί να δημιουργήσει ένα κενό και ένα μπέρδεμα μέσα σου και κατά την γνώμη μου, η ζωή χωρίς σκοπό είναι σαν ένα καράβι χωρίς προορισμό.

Οι εύκολοι και προσβάσιμοι στόχοι δεν οδηγούν απαραίτητα στην ευτυχία και την ευμάρεια, επειδή οι άνθρωποι μαθαίνουν όσο διαρκεί το ταξίδι τους προς τον στόχο. Αν ο στόχος είναι πολύ κοντινός, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τον πετύχουμε. Άρα, δεν μπορείς να πάρεις πολλά μαθήματα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να γράφεις τους στόχους σου σε χαρτί, όπως και οδηγίες για το πως θα τους πετύχεις. Με λίγη ανοχή και σκέψη, μπορούμε να διαλέξουμε την καλύτερη διαδρομή.

Θα ήταν καλό, οι στόχοι που βάζουμε για την ζωή μας, να είναι μέσα στις δυνατότητές μας και να έχουμε υπόψιν ότι μπορεί και να αποτύχουμε κάποια στιγμή στην πορεία. Έτσι, από την στιγμή που θα βάλουμε τον στόχο μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε επιτυχημένος άνθρωπος, έχει κάποια στιγμή αποτύχει. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν γνωρίσει πολλές απογοητεύσεις και έχουν αντισταθεί στα προβλήματα και έτσι μπορούν σήμερα να ευτυχισμένα και περήφανα.
 
Όπως το βλέπω εγώ, υπάρχουν δυο είδη στόχων. Οι μόνιμοι και οι προσωρινοί. Για παράδειγμα όταν ήμασταν παιδιά βάζαμε προσωρινούς στόχους. Θέλαμε να γευτούμε όλο το παγωτό του κόσμου. Νομίζαμε ότι αν τα καταφέρναμε θα είχαμε καταφέρει όλους τους στόχους που σκεφτόμασταν στην παιδική μας ηλικία. Δεν καταφέραμε όμως, κανέναν τους. Τώρα, που ζούμε τα χρόνια της εφηβείας, μπορούμε να σκεφτούμε σωστά και να αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι στόχοι μας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα είμαστε χρήσιμοι για τους εαυτούς μας, την οικογένειά μας αλλά και την κοινωνία στο μέλλον. Μπορεί καθώς είμαστε έφηβοι, να έχουμε βάλει πάρα πολλούς στόχους για το μέλλον μας, αλλά θα χρειαστεί κάποιες φορές, μερικούς από αυτούς να τους διαγράψουμε, αφού θα τους έχουμε κατατάξει με σειρά σημαντικότητας. Οι μόνιμοι στόχοι όμως, δεν αλλάζουν. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να τους πετύχουμε. Τέτοιοι στόχοι είναι εκείνοι που βάζουμε για την ζωή μας ή για την μελλοντική μας καριέρα. Για παράδειγμα ένας από τους δικούς μου στόχους, είναι να σπουδάσω ψυχολογία σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια και έχω βάλει τα δυνατά μου για να τον πετύχω. 

Για το τέλος του κειμένου έχω επιλέξει τα λόγια μερικών επιτυχημένων ανθρώπων, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μοντέλο και οδηγό.

«Οι σπουδαίοι στόχοι, δημιουργούν και σπουδαία κίνητρα.» – Άντονι Ρόμπινς

«Οι στόχοι μας πρέπει να χτίζονται πάνω σε πραγματικότητες.» – Ραλφ Γουόλντο Έμερσον

«Δεν αφήνω καμία κατάσταση να με απελπίσει. Τρία πράγματα που χρειάζονται για να πετύχεις έναν στόχο που αξίζει είναι η σκληρή δουλειά, η αντοχή και η κοινή λογική.» – Τόμας Έντισον

Φατιμέ Σενταγάτ