Τα Αποδημητικά Πουλιά «συναντάνε» τις Υπέροχες Γυναίκες

Ένα απόγευμα της πρώτης καραντίνας καθώς σκρόλαρα στο Instagram σκοτώνοντας τον ατελείωτο ελεύθερο χρόνο που είχα όπως όλοι, είδα ένα λογαριασμό που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή.

Οι Υπέροχες Γυναίκες γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Δημιουργήθηκε λοιπόν μία ιστοσελίδα και ένας λογαριασμός στο Instagram, που στόχο έχουν την ενδυνάμωση όποιου ατόμου αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα. Σύντομα στο πλαίσιο αυτό άρχισαν να θίγονται και να συζητούνται γεγονότα και κοινωνικά θέματα που αφορούν γυναίκες.

Με αυτό το ζεστό κλίμα που συνάντησα παρακολουθώντας τις αλληλεπιδράσεις όλων των Υπέροχων Γυναικών, αποφάσισα να επικοινωνήσω με το πρόσωπο πίσω από αυτή τη δράση. Ήταν χαρά μου να μιλήσω με την ιδρύτρια των Υπέροχων, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, και νομίζω θα απολαύσετε τις απαντήσεις που είχε να δώσει στα Αποδημητικά Πουλιά όσο και εγώ.

Πείτε μας για την ιστορία πίσω από τις Υπέροχες. Πως ξεκίνησαν;

Σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα όπου κάθε μία γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε παρέα γυναικών και πλέον είναι μία κοινότητα η οποία ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Σε μία περίοδο κρίσης σε πολλά επίπεδα, πως μπορούν τέτοιες δράσεις απευθυνόμενες κατά βάση σε γυναίκες να αποτελέσουν καταφύγιο για όσες το χρειάζονται;

Στη σύγχρονη εποχή, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και να δημιουργούν με τη συλλογικότητά και το πραγματικό τους ενδιαφέρον ίσες ευκαιρίες για κάθε άλλο άνθρωπο, αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν. Ο λόγος που απευθύνθηκα αρχικά στις γυναίκες, ήταν η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι μόνο ανταγωνιστικές μεταξύ τους και δεν βοηθάει ή υποστηρίζει η μία την άλλη. Βασιζόμενη σε αυτό, ήθελα να δείξω τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η υποστήριξη μιας γυναίκας στη ζωή κάποιας άλλης.

Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Αντιμετωπίζετε κριτική για το έργο σας και αν ναι, πώς τη διαχειρίζεστε;

Είμαστε μία αρκετά μεγάλη κοινότητα και όπως συμβαίνει με κάθε παρέα, δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις. Στα πιο αμφιλεγόμενα θέματα για τα οποία έχει γίνει ανοικτή συζήτηση, όπως το θέμα της άμβλωσης ή του άρθρου για το βιασμό, υπήρχαν αρνητικά σχόλια για την άποψη που διατύπωσα. Υπάρχει έντονη κριτική γενικά για τις Υπέροχες Γυναίκες και πολλές φορές σχετίζεται με «ταμπέλες» που βάζουν αυτοί που συνήθως ασκούν κριτική για αυτό που κάνουμε. Η κριτική είναι πάντα δεκτή, όταν είναι καλοπροαίρετη και αποσκοπεί στη βελτίωση αυτού που κάνουμε και δεν έχει στόχο απλά την επίθεση.

Έχετε ιστορίες που μάθατε πως ο λογαριασμός βοήθησε κάποια σε πρακτικό επίπεδο;

Υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες βρήκαν δουλειά, συμμετείχαν σε έρευνες, βοήθησαν πρακτικά άλλους ανθρώπους, πήραν μέρος σε εθελοντικές δράσεις και άλλα πολλά. Αυτά τα παραδείγματα είναι η απόδειξη ότι χρειαζόμαστε κοινότητες σαν αυτήν των Υπέροχων Γυναικών, ότι οι άνθρωποι αλληλοϋποστηρίζονται και ότι όταν ζητάμε βοήθεια είναι πιο πιθανό να τη λάβουμε από ό,τι αν δεν ζητάμε.

Τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται πως «τέτοιες δράσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές»;

Θεωρώ ότι το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα νέο τόπο διάδρασης, ένα μέσο πολύ δυνατό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενημέρωση, αλλά και για τρόπους αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων. Υπάρχουν πολύ τρανταχτά παραδείγματα όπου διαδικτυακά ξεκίνησε κάτι το οποίο έφερε ουσιαστική αλλαγή. Επίσης το διαδίκτυο έδωσε πρόσβαση σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα και τους έκανε να μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις που δεν θα είχαν τη δυνατότητα, αν γίνονταν offline.

Γιατί να ακολουθήσει κάποιος τις Υπέροχες Γυναίκες;

Οι Υπέροχες Γυναίκες είναι μία πλατφόρμα όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να μιλήσει ανοικτά για αυτό που τον απασχολεί και να βρει ένα δίκτυο υποστήριξης και κατανόησης. Παράλληλα μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετέχει σε δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο για τον/την ίδιο/α και για την κοινωνία όπου ζει. Είναι ένα σημείο συνάντησης, όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ο εαυτός του και να εκφράζεται όπως θέλει.

Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή στους εφήβους που σας ακολουθούν ποια θα ήταν αυτή;

Το μόνο που μπορώ να σας συμβουλέψω είναι να πάρετε μέρος σε όσες περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες μπορείτε. Είναι ο μόνος τρόπος να βρείτε πραγματικά το πάθος σας και τι άνθρωποι θέλετε να γίνετε στο μέλλον. Να ξέρετε ότι καμία εξέταση ή βαθμός δεν θα καθορίσει αυτό που θα γίνετε πραγματικά ως άνθρωποι στη ζωή σας. Μόνο εσείς μπορείτε να το καθορίσετε αυτό! Μπορείτε να γυρίσετε τον κόσμο ανάποδα, αρκεί να το θέλετε και να το προσπαθήσετε!

Μαριάννα Σπηλιωτάκη

Σχολιάστε