Η Σομαλία την περίοδο του κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε ότι έφτασε στην Σομαλία στις 16 Μαρτίου 2020, όταν το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Μογκαντίσου. Ήταν ένας φοιτητής που επέστρεψε από την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας. 

Οι άνθρωποι στο Μογκαντίσου αγνοούν το γεγονός της ύπαρξης του ιού. Εκεί υπάρχουν θάνατοι κάθε μέρα. Αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο ιός. Είναι η περίοδος των βροχών και ο καιρός τους οδηγεί στο να πιστέψουν ότι βήχουν επειδή είναι κρυωμένοι. Η ιατρική κοινότητα της Σομαλίας είπε ότι η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους εκεί από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, αν δεν λαμβάνονταν επειγόντως μέτρα πρόληψης.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας ανακοίνωσε μέτρα για να μειώσει την πιθανή διασπορά του ιού. Τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας έκλεισαν και οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύτηκαν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Η κυβέρνηση ωστόσο αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλά σημεία της χώρας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών στο κέντρο. Μεγάλα κομμάτια της χώρας είναι στα χέρια μιας ένοπλης ομάδας με κοντινούς δεσμούς με την Αλ Kάιντα, της Αλ Σαμπάμπ, που δεν έχει επιτρέψει καμία πληροφορία σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού να κυκλοφορήσει σε αυτές τις περιοχές. Μια πιεσμένη σχέση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές πολιτείες κάνει την κατάσταση χειρότερη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει περιορισμένη δύναμη σε αυτά που μπορεί να κάνει. 

Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, τα κρούσματα κορονοϊού στην Σομαλία ήταν 928, ενώ οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 44 και τα άτομα που ανάρρωσαν τα 106. Ακολούθησε τις συμβουλές υγείας και σώσε τον εαυτό σου, την οικογένεια σου και την κοινότητα σου

Σχολιάστε