Συνταγή για Kabuli Palaw

Το Kabuli palaw είναι παραδοσιακό πιάτο από το Αφγανιστάν και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Αφγανών. Συνηθίζουν να το μαγειρεύουν όπου κι αν βρίσκονται, ακόμη κι όταν είναι πολύ μακριά απ’ τη χώρα τους. Ελπίζουμε να το φτιάξετε κι εσείς και να το απολαύσετε. 

Υλικά:
200 ml φυτικό λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
800 γρ. πόδι ή ώμο αρνιού (με το κόκκαλο), κομμένο σε κομμάτια των 6 cm
1 κ.σ τριμμένο σκόρδο
2 κ.σ αλάτι
2 λίτρα (8 φλιτζάνια)νερό
75 γρ. (⅓ φλιτζανιού) λευκή ζάχαρη
2 κ.σγ καράμ μασάλα (μείγμα μπαχαρικών από γαρύφαλλο, φύλλα δάφνης κάρδαμο και κανέλα)
φρεσκοτριμμένο κάρδαμο
1 κιλό ρύζι basmati, μουλιασμένο σε κρύο νερό για 4 ώρες ή όλο το βράδυ
250 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
75 γρ. σταφίδες σουλτανίνα 
75 γρ. μιξ τριμμένων αμύγδαλων και φιστικιών για το γαρνίρισμα

Οδηγίες Παρασκευής: 

Για τη συνταγή θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τουλάχιστον 4 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ αν το επιτρέπει ο χρόνος.

Ζεστάνετε 50 mlαπό το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το για 6-8 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέστε το κρέας, το σκόρδο και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και από τις 2 πλευρές. Προσθέστε νερό, χαμηλώστε τη φωτιά, ξαφρίστε κατά διαστήματα, για περίπου μιάμιση ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αποσύρετε το κρέας από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη. Κρατείστε το ζωμό. 

Βάλτε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης σε ένα καυτό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε διαρκώς για 5-6 λεπτά ή μέχρις ότου καραμελώσει η ζάχαρη. Προσεκτικά, προσθέστε 250 ml(1 φλιτζάνι) απ’ το ζωμό, το υπόλοιπο αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας γκαράμ μασάλα και μια πρέζα κάρδαμο. Αφήστε το να βράσει , αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.

Στραγγίξτε το ρύζι.  Μαγειρέψτε το σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά ή μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο. Στραγγίξτε και βάλτε το στην κατσαρόλα. Περιχύστε με το μείγμα της καραμελωμένης ζάχαρης, και μία πρέζα γκαράμ μασάλα και κάρδαμο και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφτεί. 

Ζεστάνετε μια κουταλιά λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και τη ζάχαρη που έμεινε και ανακατέψτε για 5 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς και να γυαλίζουν. Προσθέστε και τις σταφίδες και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά , προσθέστε ακόμα μια πρέζα κάρδαμο και αφήστε το στην άκρη. 

Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και αφήστε το να κάψει. Προσθέστε μέσα το ρύζι. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος μιας κουτάλας, δημιουργείστε τρύπες στο ρύζι και αφήστε το να αχνίσει. Διακοσμείστε το ρύζι με τα καραμελωμένα καρότα και τις σταφίδες  και τα κομμάτια αρνιού. Καλύψτε καλά την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω κλείστε καλά με το καπάκι της. Βάλτε το σε δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και  αφήστε το καλυμμένο για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Αφαιρέστε το κρέας και τα καρότα με τις σταφίδες και ανακατέψτε πολύ καλά το ρύζι. Για το σερβίρισμα, σε μια πιατέλα βάλτε ρύζι, από πάνω βάλτε το κρέας, και καλύψτε με το υπόλοιπο ρύζι. Προσθέστε τα καρότα και διακοσμείστε με αμύγδαλα και φιστίκια. 

Φατιμά Χοσσεϊνί

Young Journalists

Σχολιάστε