Δοκιμάζοντας το φαγητό της χώρας μας στην Αθήνα 

Το φαγητό είναι οι αναμνήσεις μας. Πόσες φορές η γεύση μάς έχει ταξιδέψει σε μία στιγμή στο παρελθόν; Στο αχνιστό πιάτο που μας έβαζε η μαμά μας στο τραπέζι μετά το σχολείο. Σε ένα όμορφο μέρος που έχουμε επισκεφθεί. Το φαγητό είναι συναίσθημα. Αναζητήσαμε το παραδοσιακό φαγητό των χωρών μας στην Αθήνα. Αφγανική, Ιρανική, Πακιστανική και Τούρκικη κουζίνα. Το βρήκαμε, το γευτήκαμε, πλημμυρήσαμε συναισθήματα και σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε κι εσείς.

Κοτόπουλο Μπιριάνι στο Pak Tikka

Του Ιχτισάμ Καν 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για κουλτούρες, είναι το φαγητό. Μία Ελληνίδα φίλη μου κι εγώ πήγαμε στο Pak Tikka, ένα πακιστανικό εστιατόριο που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, για να δοκιμάσουμε ένα νόστιμο πιάτο και να το συγκρίνουμε με αυτό στο Πακιστάν. 

Ο Νασίμ Νάσαρ που μας σέρβιρε το κοτόπουλο μπιριάνι ήταν πολύ ήρεμος και ευγενικός. Η φίλη μου κι εγώ το δοκιμάσαμε και το λατρέψαμε! Παρόλο που δεν ήμασταν στο Πακιστάν, η γεύση ήταν υπέροχη, όπως ακριβώς περιμέναμε. Στη φίλη μου άρεσε πολύ το μπιριάνι! Όμως άρχισε να βήχει, καθώς δεν είναι συνηθισμένη στα καυτερά φαγητά. 

Το εστιατόριο ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένο με εικόνες από την κουλτούρα της Νότιας Ασίας, όπως είναι οι μεγάλες τοιχογραφίες έξω από το μαγαζί, που μου θύμισαν την πατρίδα μου, το Πακιστάν. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο πιθανότατα θα θελήσετε να δοκιμάσετε και εσείς αυτό το υπέροχο φαγητό, όχι μόνο το μπιριάνι αλλά και κάθε πακιστανικό – ινδικό πιάτο!

Info: Pak Tikka, Σαπφούς 5, Αθήνα. Τηλ: 694 683 0667, Fb: @Pak Tikka

Photos by Ihtisham Khan

Μαντού στη Folia

Του Αλί Μαζχέρ

H «Folia» είναι ένα αφγανικό εστιατόριο στα Εξάρχεια που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του πριν πέντε χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του, Ρεζά Γκολάμι, ζει στην Ελλάδα εδώ και 14 χρόνια. Πριν από τη «Folia» δεν είχε δουλέψει ποτέ στο χώρο της εστίασης. Είχε κάνει όμως πολλές δουλειές – για παράδειγμα δούλευε σαν μεταφραστής ενώ σπούδαζε Πληροφορική στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά πάντα ένιωθε ότι θέλει να κάνει κάτι δικό του, να γίνει ανεξάρτητος. «Είμαι ιδιαίτερα κοινωνικός και ήθελα να επικοινωνώ με τον κόσμο. Μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά», εξηγεί ο Ρεζά. 

Τα πιάτα που προτιμά ο περισσότερος κόσμος στη «Folia» είναι το μαντού, το καμπούλι και το άσακ και φυσικά, το φαλάφελ. Δοκιμάσαμε το μαντού, με μία παραλλαγή. Η αυθεντική συνταγή περιέχει μοσχαρίσιο κιμά, αλλά στη «Folia» το μαγειρεύουν με κοτόπουλο, ώστε η γεύση να είναι πιο φιλική σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την αφγανική κουζίνα. Το μαντού ήταν πραγματικά καλό, καυτερό και απόλαυσα το γεγονός ότι ήταν φτιαγμένο με κοτόπουλο. Το βρήκα καλύτερο και από το αυθεντικό! Ήταν όμορφα σερβιρισμένο στο πιάτο και πολύχρωμο. 

Η «Folia», σύμφωνα με τον Ρεζά, δεν είναι ένα εστιατόριο που απευθύνεται μόνο στους συμπατριώτες του, αλλά σε όλους. Το 99% των πελατών του είναι Έλληνες και τουρίστες. «Θεωρώ τη “Folia” ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τον πολιτισμό τους», προσθέτει. 

Όσο για το γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη γειτονιά για να ανοίξει τη «Folia», ο Ρεζά λέει ότι του αρέσει γιατί είναι μία πολύχρωμη και ελεύθερη περιοχή. Πράγματι, αυτή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τα Εξάρχεια, με αφορμή τη «Folia», και συμφωνώ μαζί του!

Info: Folia, Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, Αθήνα. Τηλ: 2103803840, Fb: @foliamikri

Photos by Ali Mazher

Μπεϊντί κεμπάπ στην Μικρά Ασία

Του Μορτάζα Ραχίμι 

H τούρκικη κουζίνα θεωρείται ότι βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες του κόσμου, μαζί με τη γαλλική και την κινέζικη. Διαθέτει περισσότερα από 40 είδη κεμπάπ, καθώς και πολλά μπαχαρικά και γεύσεις. Έζησα για καιρό στην Τουρκία και ένα από τα πράγματα που αγάπησα εκεί ήταν η τοπική κουζίνα. Έτσι, τώρα που ζω σε μία ευρωπαϊκη μεγαλούπολη, προσπάθησα να βρω το καλύτερο τούρκικο εστιατόριο εδώ. Ευτυχώς για μένα, ανακάλυψα τη «Μικρά Ασία», ένα κρυμμένο διαμάντι στους δρόμους της Πλατείας Αμερικής! Είναι τόσο διάσημο που άνθρωποι που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη το επισκέπτονται για να πάρουν μαζί τους φαγητό. Ο μπακλαβάς τους έχει ταξιδέψει μέχρι και στις ΗΠΑ!

Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που ζήτησα από το σέρβις να μεταφέρει τα συγχαρητήριά μου στον σεφ, μα τώρα είχα τη χαρά να καθίσω μαζί με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, την Εύα, που είναι και η σεφ. Δοκίμασα το μπεϊντί κεμπάπ, που σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια! Είναι κιμάς που έχει ψηθεί σε σούβλα, σερβιρισμένος σε πίτα και γαρνιρισμένος με σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και έξι διαφορετικές σάλτσες. Δοκίμασα επίσης και μια σαλάτα κισίρ.  

H «Μικρά Ασία» ήταν μια ιδέα του πατέρα της Εύας. Είχε σπουδάσει Ιατρική, αλλά όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμά του κι έτσι χρειάστηκε να δουλέψει σε εστιατόρια. Εν τέλει αποφάσισε να ανοίξει το δικό του. «Η “Μικρά Ασία” είναι οικογενειακή επιχείρηση με 20 χρόνια ζωής. Άνοιξε τις πόρτες της το 2000 στην Πλατεία Αμερικής και πριν τρία χρόνια, ανοίξαμε ένα ακόμη κατάστημα στο Παγκράτι», λέει η Εύα. 

Όταν ρώτησα γιατί επέλεξαν να ονομάσουν το εστιατόριο «Μικρά Ασία», τα λόγια της Εύας με έκαναν να χαμογελάσω. Ο πατέρας της θεώρησε ότι το όνομα αυτό θα συμβόλιζε τους πρόσφυγες, από όπου κι αν έρχονται ή όπου κι αν πηγαίνουν. Έτσι, ο καθένας που θα έρχονταν στο εστιατόριό του θα έβρισκε τη δική του «Μικρά Ασία», σαν ένα σπίτι, και έτσι ακριβώς αισθάνθηκα κι εγώ την πρώτη φορά που πήγα εκεί. Με έχουν συγκλονίσει! Θα επιστρέψω στη «Μικρά Ασία» σύντομα. “Aç daha fazlası için” το οποίο στα τούρκικα σημαίνει, “Πεινασμένος για λίγο ακόμα!”.

Info: Μικρά Ασία, Θήρας και Μοσχονησίων, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα. Τηλ: 210 8644698,
Fb: @asiakebap

Photos by Mortaza Rahimi

Κεμπάπ κουμπιντέ στο Pars

Της Μαχντιά Χοσσαϊνί 

Αγαπητοί φίλοι στην Αθήνα,

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ταξιδέψετε στο Ιράν; Σας αρέσει η ιρανική μουσική; Γνωρίζετε κάτι για τις ιρανικές πόλεις; Ή μήπως το θεωρείτε ένα ακριβό ταξίδι και δεν σκεφτήκατε ποτέ να το οργανώσετε; Σας προτείνουμε έναν ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο. Μπορείτε να πάτε στο εστιατόριο Pars (Pars είναι η παλιά ονομασία του Ιράν), που μοιάζει σαν μικρογραφία του Ιράν!

Η ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα, η απίστευτη μυρωδιά του σαφράν, οι ιρανικές χειροτεχνίες στον τοίχο και το ευγενικό προσωπικό είναι τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε εκεί. Αυτό το εστιατόριο μεταφέρει την ιρανική κουλτούρα στους Έλληνες και αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να το επισκεφτεί κανείς.

Δοκιμάσαμε ένα διάσημο ιρανικό πιάτο, το κεμπάμπ κουμπιντέ, μαζί με σαλάτα σιράζι, μαστ κιάρ, ζεϊτούν παρβαντέ και ντόογκ, ένα ποτό που σερβίρεται πάντα με το κεμπάπ. Το κεμπάπ κουμπιντέ φτιάχνεται με αρνί. Ήταν τόσο νόστιμο και ζουμερό, ακριβώς όπως και στο Ιράν. Όλοι εσείς φίλοι μου, που έχετε επισκεφθεί το Ιράν ή έχετε ζήσει εκεί, αν σας έχει λείψει η μυρωδιά του φαγητού της μαμάς ή της γιαγιάς σας, δεν πρέπει να χάσετε το Pars.

Το ρύζι με σαφράν, που έλαμπε σαν χρυσάφι, το ζεϊτούν παρβαντέ φτιαγμένο με ελιές, πάστα ροδιού και καρύδια, το μαστ κιάρ, που είναι σαν τζατζίκι χωρίς σκόρδο και η σαλάτα σιράζι από ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρι και κρεμμύδι με ντρέσινγκ λεμονιού και μέντα, ήταν όλα υπέροχα!

Στο τέλος δοκιμάσαμε παραδοσιακό παγωτό σαφράν. Χωρίς υπερβολή, μύριζε παραδεισένια! Τώρα είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε στο Ιράν; Μην φτιάξετε βαλίτσες, δεν θα τις χρειαστείτε, γιατί το Pars βρίσκεται στο Χαλάνδρι. 

Info: Εστιατόριο Pars, Παλαιολόγου 15, Χαλάνδρι. Τηλ: 210 6817277, Website: persianrestaurant.gr

Photos by Mortaza Rahimi

Αποδημητικά Πουλιά