Photo by Migratory Birds team

Το καλύτερο φαλάφελ της πόλης

Μια μεσημεριάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ήταν ό,τι έπρεπε προτού οδηγηθούμε στο στέκι του Χαμίντ Αμπού, στην πλατεία Βάθης.

Ο Χαμίντ είναι από τη Συρία και ήρθε στην Ελλάδα το 1999 για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή. Όνειρό του, να ανοίξει την δική του επιχείρηση. Αγάπησε την Ελλάδα και έμεινε εδώ! 

«Πάντα δούλευα σε εστιατόρια για αυτό και αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου στην Ελλάδα και να κάνω γνωστό στον ελληνικό λαό το αραβικό φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύρος επιχειρηματίας και συνεχίζει «Ταλαιπωρήθηκα πολύ για πολλούς λόγους , διότι δεν ήξερα την ελληνική γλώσσα και η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη, για αυτό αναγκάστηκα να κάνω πάνω από μια δουλειά για να μαζέψω λεφτά και να ανοίξω την επιχείρηση, και μετά από δυσκολίες έμαθα τη γλώσσα και μάζεψα τα χρήματα που απαιτούνταν  για να ανοίξω εστιατόριο».

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το να χρησιμοποιεί το καλύτερο λάδι και τα πιο φρέσκα λαχανικά, η καθαριότητα και η όμορφη συμπεριφορά προς τους πελάτες, δίνοντας έμφαση στην γεύση και την ποιότητα, είναι τα βήματα της επιτυχίας του μέχρι σήμερα.

Μιλώντας για φαγητό, ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά που αγάπησαν όλοι οι Άραβες αλλά και οι Έλληνες καθώς και οι τουρίστες, είναι το φαλάφελ. Ο Χαμίντ λέει: «Το φαλάφελ είναι γνωστό φαγητό στον αραβικό κόσμο, και το αγαπάνε όλοι οι Άραβες, και το αγάπησαν οι Έλληνες εδώ, και αρκετοί από αυτούς το κάνουν τώρα στα σπίτια τους. Έτσι, καταφέρνω να έχω πελάτες από Αραβικές αλλά και Ευρωπαϊκές  χώρες».

Άλλες χώρες οι οποίες φημίζονται για το γνωστό αυτό φαγητό είναι  η Αίγυπτος και ο Λίβανος, αλλά όλα ξεκίνησαν από την Παλαιστίνη.

Για καλή μας τύχη, ο Χαμίντ μας εκμυστηρεύτηκε την συνταγή για το περιβόητο φαλάφελ. «Τα συστατικά είναι ρεβίθια, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, μπαχαρικά, μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο, γαρύφαλλο , αλεύρι, σουσάμι, μαϊντανός, και λάδι για τηγάνι. Ανακατεύουμε τα συστατικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο, και μετά ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε το φαλάφελ στο λάδι σε σχήμα μπάλας . Σερβίρεται μαζί του σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι και δυόσμο».

Ο Χαμίντ από την Συρία, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει την επιχείρησή του ανάμεσα στους πιο διάσημους προορισμούς, ευχαριστεί τον ελληνικό λαό που βοηθάει καθημερινά τους πρόσφυγες. «Συμβουλεύω τους νέους  συμπατριώτες μου, να σέβονται την χώρα που βρίσκονται και να μάθουν τη ελληνική γλώσσα ώστε κα να μην στηριχτούν  στα λεφτά που παίρνουν από το κράτος. Να προσπαθούν να δουλεύουν οι ίδιοι».

Ευχαριστήσαμε τον Χαμίντ Αμπού για την φιλοξενία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο ίδιο σημείο για το επόμενο μεσημεριανό μας γεύμα.

Μοχάμεντ Ματζμπούρ

Young Journalists

Σχολιάστε