Photo by Migratory Birds Team

Συνταγή για Μπολανί

Θέλω να σας γράψω τη συνταγή ενός Αφγανικού φαγητού, που ονομάζεται «Bolani». Το συγκεκριμένο φαγητό στο Αφγανιστάν είναι πολύ δημοφιλές και έχει παγκόσμια φήμη, αφού οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο δεν είναι λίγοι.

Τα υλικά:

1 κιλό αλεύρι

2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι 

Ελαιόλαδο 

Λίγες φρέσκες πιπεριές 

1 μαγιά και λίγο αλάτι

Η εκτέλεση: Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στη συνέχεια αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατίστε τα και αφήστε τα στο αλάτι για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετέ τα και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μέχρι να φύγει όλο το νερό. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι στα κρεμμυδάκια και πιέστε τα με τα χέρια σας, μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους. Πλάστε τη ζύμη και χωρίστε τη σε μικρά μπαλάκια. Στη συνέχεια, ανοίξτε τα φύλλα πολύ λεπτά. Απλώστε πάνω στη μισή ζύμη τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και κολλήστε την άλλη μισή ζύμη από πάνω, ώστε να δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο. Στη συνέχεια βάλτε λάδι στο τηγάνι και τηγανήστε το Bolani. Το Bolani σας είναι έτοιμο και μπορείτε να το απολαύσετε με γιαούρτι ή τσάτνεϊ ντομάτας. 

Συνταγή για τσάτνεϊ ντομάτας:

  1. 1 ώριμη ντομάτα (ή 1 καυτερή πιπεριά) 
  2. 2 κλωναράκια κόλιανδρο
  3. μερικές σκελίδες σκόρδο 
  4. λίγες φρέσκες και καυτερές πιπεριές 
  5. όσο ξύδι και αλάτι θέλετε 

Προετοιμασία: Ανακατεύουμε την ντομάτα με το κόλιανδρο, το σκόρδο και το πιπέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι. Αντί για πιπεριές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ντομάτες. Οι Αφγανοί, ειδικά όσοι είναι από την Καμπούλ, λατρεύουν τα καυτερά  φαγητά. Το τσάτνεϊ φτιάχνεται επίσης και με πράσινο πιπέρι.

Φαρανγκίς Ζαφαρί

Young Journalists

Σχολιάστε