Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Μία συζήτηση με τον Τζιανλούκα Ρόκο

Τουλάχιστον 4100 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Γύρω στα 1300 από αυτά ζουν σε ξενώνες, 750 σε ξενοδοχεία και 370 σε Ασφαλείς Ζώνες, άλλα περίπου 150 με Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση. Αυτό σημαίνει ότι τα μισά ζουν σε ασφαλείς συνθήκες, αλλά δεν γνωρίζουμε για τα υπόλοιπα. Ακόμα και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν αυτή τη στιγμή σε ξενώνες χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων, μέχρι τις υπηρεσίες και την πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που στηρίζει έξι ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα – τέσσερις από αυτούς στην Αθήνα. Αποφασίσαμε να συζητήσουμε περισσότερα πάνω στο θέμα με τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο. Ο κ. Ρόκο θεωρεί ότι η δουλειά του προσφέρει συναισθηματική ικανοποίηση, καθώς μπορείς να δεις τα αποτελέσματα των όσων κάνεις. Φυσικά η δουλειά αυτή έχει τις δικές της δυσκολίες, καθώς δεν βοηθάς απλά ανθρώπους, αλλά βοηθάς και τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές με τις οποίες κάποιες φορές μπορεί να μην συμφωνείς απόλυτα. 

Gianluca Rocco

Ο κ. Ρόκο επίσης είπε ότι τώρα είναι πιο αισιόδοξος που υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να αναλάβουν δράση και να ανοίξουν περισσότερους ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικους, ενώ η κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό φαίνεται να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο ως προς το πώς θα λύσει τα προβλήματα των ασυνόδευτων παιδιών. 

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θέλαμε να συζητήσουμε με εκείνον ήταν η εκπαίδευση για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Πιο συγκεκριμένα θέλαμε να ξέρουμε αν ο Δ.Ο.Μ. έχει ή θα μπορούσε να έχει συνεργασία με κάποιο διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα έτσι ώστε οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν σε ξενώνες να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε τέτοια σχολεία. Ο κ. Ρόκο απάντησε ότι για την εκπαίδευση έχουμε τα δημόσια ελληνικά σχολεία. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αλλά θα το φέρει προς συζήτηση στον Δ.Ο.Μ. καθώς είναι καλή ιδέα! 

Επίσης μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες για το “HELIOS”, το πρόγραμμα που βοηθά τους ασυνόδευτους ανήλικους στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και στο πέρασμα στην ενήλικη ζωή. Δεν είναι ότι μια μέρα γίνεσαι 18 και τότε δεν χρειάζεσαι καμία από την στήριξη που είχες μέχρι πριν την προηγούμενη μέρα. Έτσι αυτό το πρόγραμμα βοηθά αυτούς τους ανθρώπους με ανάγκες όπως η εύρεση στέγης, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και γενικά στρώνει το δρόμο για την διαμονή τους στην Ελλάδα. 

Πριν συναντήσω τον Τζιανλούκα Ρόκο είχα μία συζήτηση με έφηβα κορίτσια που ζουν σε έναν από τους ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικους που στηρίζει ο Δ.Ο.Μ. Η Ζάχρα, 15 ετών, είπε: «Σαν έφηβη περιμένω να ζω σε ένα πιο χρωματιστό περιβάλλον. Εδώ οι τοίχοι είναι άσπροι, τα σεντόνια και οι πετσέτες το ίδιο. Μοιάζει περισσότερο με νοσοκομείο!». Έτσι μετέφερα αυτές τις λέξεις σαν ερώτηση στον κ. Ρόκο και είπε: “Αν μου το ζητήσετε θα τους πω να αγοράσουν χρωματιστές μπογιές για να βάψουν τους τοίχους!”. Με αφορμή αυτό, μας ζήτησε μια λίστα με πράγματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το μέρος πιο χρωματιστό και ζωντανό. Τη στείλαμε και μερικές εβδομάδες αργότερα, πράγματι ήρθαν και έβαψαν όλους τους τοίχους! Τώρα τα δωμάτια είναι ανοιχτό πράσινο και ροζ, ενώ το σαλόνι είναι ένα ανοιχτό μωβ. Πολύ καλύτερα από πριν. 

Νεντά Γιακούμπι

Σχολιάστε